Thomas Theiner, vojni analitičar opisao kako bi NATO reagovao u slučaju da Srbija napadne Kosovo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bivši pripadnik italijanske vojske i stručnjak za NATO vojne snage i odbrambenu strategiju, Thomas Theiner na svome Twitter profilu je analizirao reakciju NATO saveza u slučaju da srbijanske vojne snage pređu na teritoriju Kosova.

Theiner je napisao da smatra da su oficiri Generalštaba Vojske Srbije na sinoćnjem sastanku objasnili Vučiću da bi se u slučaju da naredi napad na Kosovo NATO avioni pojavili iznad Srbije u roku nekoliko sati i započeli bombardovanje.

Dalje, Theiner pojašnjava da bi u roku od 48 sati, 173. zračnodesantna brigada vojske SAD-a bila na aerodromu u Prištini, a da bi padobranska brigada italijanske vojske spustila se na aerodrom u Đakovu koji je upravo izgrađen za tu svrhu.

“Dan poslije mehanizovanu brigadu vojske Italije “Pinerolo” ,koja je smještena u okolini Barija, Treća pomorska divizija italijanske mornarice bi svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija do Drača prebacila u roku dva dana,” navodi Theiner.

Od Drača do Mitrovice brigada “Pinerolo” bi vozilima Freccia i lovcima na tenkove Centauro bila prebačena u roku od šest sati zahvaljujući od zapada konfinasiranom autputu A1.

Analitičar zaključuje kako NATO 23 godine planira i trenira odbranu Kosova, i da ukoliko bi Srbija ikada napala na Kosovo, NATO je spsoban da ih nadvlada u zraku za nekoliko sati i na kopnu za nekoliko dana. Podvukao je da se NATO potrudio da to znaju i srbijanski generali.

Tenzije na sjeveru Kosova krenuli već u subotu u prijepodnevnim satima kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da se “sprema pakao” na Kosovu, ali da će Srbija pobijediti.

“Molim ih za mir, kumim ih za mir. Ukoliko ne čuju Srbija će pobijediti. Molim i Albance i Srbe da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.

Vučić se medijima obratio uoči stupanja na snagu uvođenje mjera reciprociteta, čija je primjena trebalo da počne u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Na prijedlog američkog ambasadora kosovska vlada je donijela odluku o odgađanju stupanja na znaku mjera reciprociteta u roku od 30 dana.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker