Thaci: Diskusija o Zajednici srpskih opština početak stvaranja Republike Srpske na Kosovu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kosovski predsednik je ocenio da je diskusija o Zajednici srpskih opština najavljena za sutra u Briselu “početak stvaranja Republike Srpske unutar Republike Kosovo, a razgovor o imovini Kosova sa Srbijom je u suprotnosti sa Ustavom

thumbs b c fd91a3b983fde160e9e5435f2165bd06

{module Oglas 1 – 2020}

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u dijalogu koji se sa Srbijom vodi u Briselu velika i veoma rizična greška Vlade Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Thaci je poručio u pismenoj izjavi dostavljenoj medijima da je otvaranje tih tema “udarac na državnost i ugrožavanje suverenosti naše države”.

“Ove teme su tretirane i rešene Ahtisarijevim paketom, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Sporazuma u Briselu 2013. godine, kao i odlukom Ustavnog suda. Zato, niko nema mandat da razgovara u ime Kosova o zaključenim temama u Briselu ili bilo gde drugo. Kosovo ne može ni po koju cenu nikada da dozvoli da se unutar njegove teritorije stvara politički entitet koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova”, naveo je Thaci.

{module Oglas 0 – 2020}

Kosovski predsednik je ocenio da je diskusija o Zajednici najavljena za sutra (17. septembra) u Briselu “početak stvaranja Republike Srpske unutar Republike Kosovo, a razgovor o imovini Kosova sa Srbijom je u suprotnosti sa Ustavom i kosovskim zakonima i ujedno predstavlja ugrožavanje suverenosti naše države”.

Thaci je istakao da “Skupština Kosova hitno mora da tretira ovaj rizičan korak Vlade Kosova u Briselskom dijalogu i hitno mora da izglasa i rezoluciju kojom će se premijer zaustaviti da pregovara o unutrašnjim pitanjima na Kosovu i o temama koje dovode u rizik unutrašnji držani poredak”.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO) dogovorena je Briselskim sporazumom Kosova i Srbije iz aprila 2013. godine, posredstvom EU. Potom su sporazumom iz avgusta 2015. dogovoreni osnovni principi ZSO-a i krenulo se na izradu njenog statuta. Međutim, opoziciona stranka Pokret “Samoopredeljenje” taj je statut poslala Ustavnom sudu Kosova na razmatranje i Ustavni sud je ocenio da postoje delovi koji moraju biti usklađeni sa kosovskim Ustavom i zakonima na snazi.

Na Kosovu se od početka tvrdi da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, te da samim tim neće biti treći nivo vlasti na Kosovu, pored centralnog i lokalnog. S druge strane, iz Beograda se traži da ta Zajednica ima ovlašćenja kako bi regulisala život Srba u 10 opština sa srpskom većinom i saradnju sa zvaničnim institucijama Republike Srbije.

{module Oglas 2 – 2020}

Inače, Aprilski sporazum predlaže stvaranje autonomnog tela integrisanog u kosovski sistem. Sporazum navodi „da će se formirati Asocijacija/Zajednica većinskih srpskih opština“ gde će članstvo biti otvoreno „za bilo koju drugu opštinu“. Struktura ZSO „biće uspostavljena po istim osnovama postojećeg statuta Asocijacije kosovskih opština”, dakle, imaće predsednika, potpredsednika, Skupštine i Veća. Struktura ZSO će zavisiti od rezultata opštinskih izbora i trebalo bi da uključi pojedince kojima su povereni mandati na lokalnom nivou.

Članovi tačke 4 i 5 Aprilskog sporazuma navode da će ZSO imati potpuni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i prostornog planiranja i moguće su i dodatne nadležnosti delegirane od strane centralnih vlasti.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.