Tako je nekad govorio Dodik: Đavola Mladić voli srpski narod, neka ispašta za zločine koje je počinio, Karadžić je bitanga

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli, govorio je Dodik

I dok iščekujemo pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u emisiji “Ćirilica” još jednom se pohvalno izrazio o bivšem komandantu VRS.

–  Interesnatno je šta će biti sa presudom Ratka Mladića. On je za mene častan čovjek, on nije čovjek koji ne bi ni u emotivnom rastrojstu uradio ono što mu se stavlja na teret. Ja nisam optimističan po pitanju presude, volio bih da budem iznenađen. Bio sam svjedok odbrane Mladiću i nakon toga sam dobio sankcije od Amerike. Kasnije sam svjedočio i Karadžiću. Amerika mi to nije oprostila – zaključuje Dodik.

Također,  Milorad Dodik je rekao da je Ratko Mladić “vojnik, a ne zločinac”.

– Oni od njega hoće da naprave zločinca, što je neprihvatljivo za srpski narod i za mene kao predsjednika tog naroda”, izjavio je Dodik za Sputnjik na srpskom jeziku, redakciju sa sjedištem u Beogradu koji finansira zvačnična Moskva.

Ipak, postojala su vremena kada je Dodik još uvijek bio uživljen u ulogu preevropskog socijaldemokrate, a tada j  imao i posve drugačije mišljenje o Ratku Mladiću.

– Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli, rekao je Dodik neposredno nakon završetka rata u intervjuu za RTS.

Predsjednik SNSD-a Mladića nije branio ni 1996. godine. U jednom od intervjua Dodik je na pitanje o stavu njegove političke stranke prema Haškom tribunalu odgovorio da sve njihove odnose prema međunarodnim institucijama izvlače iz sporazuma koji je postignut u Dejtonu.

– Samim tim, mislimo da je neophodna saradnja s Haškim tribunalom. Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud”, rekao je Dodik 1996. godine.

Novinari su Dodika pitali da li se izjava o tome da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin trebaju izvesti pred sud odnosi i na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovorio je potvrdno.

– I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio”, govorio je nekada Dodik.

U jednom drugom intervju koji je 2004. dao za Centralni dnevnik Senada Hadžifejzovića, Dodik je Karadžića nazvao bitangom.

– Radovan Karadzic je bitanga koja ne zeli da se preda, vec gleda Republiku Srpsku kako propada”, rekao je tada predsjednik SNSD-a. (Dnevni avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker