Tajanstveni glas u ponedjeljak odlučuje o sudbini crnogorske vlade

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Siguran sam da ćemo imati dovoljan broj glasova zastupnika ili ćemo osigurati politički dogovor da crnogorska vlada padne u ponedjeljak, rekao je u petak navečer čelnik oporbenog SDP-a Raško Konjević.

On je krajem novembra predao inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi premijera Zdravka Krivokapića. Konjević je na taj način podgrijao sumnje dužnosnika u crnogorskoj vlasti koji se dvije sedmice pitaju – ko će biti “izdajnik” na sjednici zakazanoj za 13. decembra.

Za rušenje Krivokapićeve vlade u crnogorskoj skupštini potreban je 41 glas. Opozicija predvođena DPS-om Mila Đukanovića ima 40 zastupnika, a vladini dužnosnici je optužuju da je spremna platiti “zlatni glas” nekoliko desetaka miliona eura.

Tu sumnju ponovio je i sam premijer Krivokapić koji je ustvrdio da njegovu vladu ne mogu pokolebati ni oni koji ovih dana s desecima miliona eura pregovaraju o izdaji izborne volje građana.

“Nisam slučajno rekao da je iz budžeta ranije usmjeravano 200 miliona eura nekim čudnim tokovima. Ako je neko mogao preusmjeriti 200 miliona znači da je zainteresiran da izmjenom volje građana vrati ono što je uložio”, rekao je Krivokapić.

Opozicija koja je prijedlog za razriješenje vlade dostavila parlamentu 29. novembra, nije odgovorila na ove optužbe Krivokapića, već su ponovili da vjeruju da će njegova vlada u ponedjeljak pasti.

SDP-ov Raško Konjević ustvrdio je da inicijativa opozicije za izglasavanje nepovjerenja vladi nije isključivo motivirana željom da se ona sruši već i željom da se konačno potvrdi ko takvu vladu podržava.

U prijedlogu za razrješenje vlade koji su crnogorskom parlamentu krajem novembra dostavili zatupnici Demokratske partije socijalista, albanskih nacionalnih stranaka, Bošnjačke stranke, SDP-a i Socijaldemokrata, navodi se da je Crna Gora pod ovom vladom dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

U slučaju da u ponedjeljak padne vlada Zdravka Krivokapića u političkim krugovima spominje se mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi podržali zatupnici Ujedenjene reformske akcije /URA/ Dritana Abazovića, a u kojoj ne bi bilo DPS-a Mila Đukanovića.

Krivokapić je zbog sjednice parlamenta otkazao susrete u Briselu. (Fena)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker