Senad Hadžifejzović o napadu na srpske roditelje u Sarajevu: Ko je klince naučio da viču „Ubij, Srbina“?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Senad Hadžifejzović, sarajevski novinar, urednik i osnivač „FACE TV“ povodom napada na roditelje dece srpske nacionalnosti koja su u Sarajevu učestvovala na fudbalskom turniru kaže za Danas da je ovaj slučaj plod matrice iz koje dolaze i drugi slični slučajevi – pucanje na dečaka i mladića srpske nacionalnosti na Kosovu, uriniranje po Dašnica džamiji u Bijeljini, presecanje kablova u Sabornoj crkvi u Mostaru.
Hadžifejzović postavlja dva pitanja, iz kojih se, kaže, može dobiti više odgovora.

– Postavljam dva pitanja a iz njih možete dobiti vise odgovora. Prvo, ko je taj koji je desetogodišnje dečake iz Splita naučio, nagovorio da u sred Sarajeva vrište „ubij Srbina“? Drugo, ko je taj koji je dvadesetsedmogodišnje konje nagovorio, poslao da napadnu roditelje malih sportista? – pita ovaj novinar.

Naš sagovornik daje i odgovore.

– Vjerovatni, tačni odgovori: I klince i konje je upotrijebila politika. Dodik je bijednom paradom molio Boga da krene napad i anarhija, a Izetbegović, koji gubi vlast, čak na papiru, u saopštenju i napiše da će doći anarhija ako on ode s vlasti – ukazuje Hadžifejzović.

On smatra da ovaj slučaj ne treba gledati odvojeno od ostalih sličnih incidenata – pucanje na dečaka i mladića srpske nacionalnosti na Kosovu, uriniranje po Dašnica džamiji u Bijeljini, presecanje kablova u Sabornoj crkvi u Mostaru.

– I ona kretenčuga koja je pišala po dzamiji u Bijeljini je iz iste priče, matrice. I ono presijecanje kablova srpskoj crkvi u Mostaru, pa oni pucnji na srpskog dječaka i momka na Kosovu, sve to nije slučajno i nijedno ne smijemo posmatrati odvojeno, sve je to već viđen koncept: Hajmo pišati po svetinjama, idemo trovati djecu, malo pucati po klincima, malo bockati noževima, malo sjeći kablove… Ko to radi? Oni koji su baš tim metodama i došli na vlast. Oni su spremni da ostanu na vlasti preko naše djece.

Nisu to njihova djeca, njihova džamija, njihova crkva. Ni struja nije njihova – poručuje Hadžifejzović.

U Sarajevu se održava fudbalski Tradicionalni junior kup Sarajevo, na kome učestvuju deca od 2008. do 2015. godišta. Nakon utakmice Zvezdara i Dugo Selo iz Zagreba, u hotel u kom su smešteni gosti iz Srbije, a koji se nalazi u naselju Ilidža, upala je grupa od desetak maskiranih huligana, bacila biber sprej, a kada su roditelji izašli za njima na parking, tamo ih je sačekala još veća grupa huligana koji su ih gađali bakljama, a jedan od roditelja je zadobio ubodne rane, prepričavali su napadnuti roditelji.

Da je u pitanju etnički motivisan napad može pokazati rečenica koja huligani rekli roditeljima – „Samo smo vas Srbe čekalI“.

Zbog napada u hotelu privedeni su E. B, A. T, H. D, E. H. – najstariji 1995. godište, najmlađi je 2003. godište.

Tim sa Zvezdare je nastavio takmičenje nakon ovog napada.

Ni sama utakmica dva tima nije prošla bez šovinističkih ispada, ali ne, kako se to obično naviklo, navijača, već igrača dečjeg fudbalskog tima, iz Splita, koji su uzvikali „Ubij, ubij, Srbina“.

Tim iz Splita je zbog ovog ispada izbačen sa takmičenja.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker