Palestina i Arapska liga osudili odluku Kosova o ambasadi u Jerusalimu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je nedavno postignut sporazum Kosova i Izraela, označivši ga kao razočaravajući i pozvalo da se odustane od odluke o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

„Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom silom (Izraelom) i objava namere da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu je korak koji je suprotan svemu u šta Kosovo pokušava da ubedi svet da ga prizna“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se dodaje da se time pokazalo „državi Palestini, arapskoj i islamskoj grupi, Pokretu nesvrstanih, Afričkoj uniji i drugim regionalnim grupama u svetu“ da je, između ostalog, Kosovo ignorisalo međunarodno pravo i legitimitet, te rezolucije i prekršilo ih „jasno i otvoreno“, što će otežati svakoj zemlji da ga prizna.

Kosovo se poziva da misli najpre na svoje interese i na način povezan sa obavezama prema međunarodnom legalitetu i međunarodnom pravu, kako bi postalo prihvaćen član međunarodne zajednice.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ramali je pozvalo Kosovo da „brzo preispita taj korak i ispravi pogrešan potez ako želi da pruži primer svoje posvećenosti međunarodnom pravu“, prenela je palestinska novinska agencija VAFA (WAFA).

Izrael i Kosovo su 1. februara uspostavili diplomatske odnose, uz najavu da će Priština otvoriti ambasadu u Jerusalimu, kao treća zemlja posle SAD i Gvatemale.

Sve ostale države koje imaju odnose s Izraelom na rezidencijalnoj osnovi otvorile su ambasade u Tel Avivu.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je takođe kritikovao odluku Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, ocenivši da se njome krši međunarodno pravo.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka je kršenje rezolucija UN, u kojima se Jerusalim smatra okupiranom teritorijom i zabranjuje preseljenje ambasada.

Gejt je rekao da je odluka Kosova protiv međunarodnog konsenzusa o otvaranju ambasada u tom gradu, koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije anektirao.

Izrael je tada osvojio i Zapadnu obalu i pojas Gaze, a Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu.

Šef Arapske lige je podsetio na Rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 1980, kojima se osuđuje aneksija istočnog Jerusalima.

On je rekao da otvaranje ambasade u Jerusalimu ne menja činjenicu da je to okupiran grad i neće odlučiti o njegovoj budućnosti.

„To se može učiniti samo za pregovaračkim stolom jer je to jedno od važnijih pitanja konačnog statusa između izraelske i palestinske strane“, ocenio je Gejt.

Po Gejtu je priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela kontradiktorno miroljubivom principu i rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, prenela je VAFA.

Administracija SAD je krajem 2017. godine priznala ceo Jerusalim kao samo izraelski i naredne godine u maju preselila svoju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

(Beta)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
2 godina ranije

Oslovski dogovor izmedju palestinskim liderima i izraelskim drzavnim vodjama, potpisano u 1993, posle te rezulucije UN, izmedju ostalog je bilo da palestinci priznaju da zapadni Jerusalem je deo Izraela, i naravno palestinci nisu se odrekali istocnog jerusalema. I to je i dan danas tako.
Ambasada R.Kosova bice u zapadni deo Jerusalema, deo Jerusalema gde i palestinci ne osporavaju kao deo Izraela. Ovaj odluka ne iskljucuje ( niti Kosovo moze uticeti na to ) da ako bude dogovor izmedju ovih dva naroda da istocni Jerusalem bude buduci glavni grad buduce drzave palestini.
Arapskoj ligi pozivam da one clanice toj ligi koje nisu priznali drzavu Kosova da priznaju i postuju odluku Medjunarodnog Suda Pravde koja oglasi da nezavisnost Kosova nije protiv rezolucije 1244 UN i medjunarodnog prava. Posle toga arapska liga ima moralno pravo da trazi nesto od R. Kosova.
Palestince pozivam da se distanciraju od podrske koji su dali i nastavlaju da daju srpskom fasistickom politici, da se izvinjavaju zrtvama te politikw i da prestanu sa agresivnom politici protiv Kosova. Do tada ponavljam Kosovo nema ama bas nijednu obavezu prema palestincima.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker