Ovo je finalna verzija Rezolucije o genocidu u Srebrenici

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tekst rezolucije je u većoj mjeri i ranije bio usaglašen, a posljednjih dana razmatrana su dva amandmana koje je uputila Vlada Crne Gore.

Kosponzori rezolucije o Srebrenici usaglasili su konačni tekst rezolucije koja bi se 23. maja trebala razmatrati na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija te ga uputili predsjedniku tog tijela i članicama UN-a.

Tekst rezolucije je u većoj mjeri i ranije bio usaglašen, a posljednjih dana razmatrana su dva amandmana koje je uputila Vlada Crne Gore.

Nakon temeljitog razmatranja, međuregionalna glavna grupa postigla je konsenzus o uključivanje amandmana Crne Gore koji su dorađeni i uvršteni u tekst rezulucije, prenosi Fena.

Prvi amandman glasi da je krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocid individualizirana i ne može se pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti skupini ili zajednica u cjelini. Time je jasno definirano da je odgovornost za genocid individualna čime je protivnicima rezolucije izbijen svaki argument za njeno odbijanje.

Drugi amandman Crne Gore, koji “potvrđuje nepovredivost Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”, je redefiniran s obzirom na to da se pozivalo na “koegzistenciju entiteta Bosne i Hercegovine”. Ovaj amandman se “preokreće” i umjesto Dejtona, entiteta i koegzistencije govori o “jedinstvu u različitostima Bosne i Hercegovine” – kakva je vladala stoljećima, a što postaje glavni moto Evopske unije (unity in diversity).

‘Ujedinjenje, a ne dijeljenje’

Kosponzori u pismu još navode da usvajanje rezolucije predstavlja ključnu priliku za ujedinjenje u odavanju počasti žrtvama i priznavanju ključne uloge međunarodnih sudova u priznavanju genocida u Srebrenici.

“Upućujemo naš kontinuirani poziv državama članicama da pruže podršku i kosponzorstvo nacrtu rezolucije, u duhu ujedinjenja protiv poricanja genocida. Ponavljamo da ovaj nacrt rezolucije o sjećanju nastoji ujediniti, a ne dijeliti”, navodi se u pismu i još jednom poziva članice da usvoje rezoluciju konsenzusom.

Na kraju, rezolucija ima sedam tačaka:

  1. Odlučuje se da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici;
  2. Bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja i pojava genocida u budućnosti;
  3. Također bezrezervno osuđuje postupke koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida od strane međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici;
  4. Naglašava važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenu sahranu, te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom;
  5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanje zločina genocida, uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda;
  6. Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi informativni program pod nazivom “Genocidu u Srebrenici i Ujedinjene nacije”, počevši tako aktivnosti na pripremama za 30. godišnjicu genocida 2025. godine;
  7. Poziva sve države članice Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucija da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna
    obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja javne svijesti.
IZVOR: AGENCIJE

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

22 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Chat_BOT_GPT
Chat_BOT_GPT
1 mjesec ranije

Vucic se dzaba trudi da nagovara lidere drzava da glasaju protiv ove rezolucije. Cinjenice su utvrdjene i presudjene u Sudu i Tribunalu u kojima su radili i ruski i kineski sudije. Njihovi se politicari sada prave ludi poricinjem cinjenica. Jednoga dana, a taj dan ce skoro doci, Srbija ce morati da prizna genocid, a morace i, kako Seselj jednom rece ‘da pojede sva govna koja je izasrala’, morace i da u skolske udzbenike uvrsti dokaze iz Medjunarodnog suda pravde i Haskog tribunala za bivsu Jugoslaviju u kojima jasno stoji da je nad Bosnjacima u Srebrenici pocinjen genocid, da su taj genocid pocinili tzv. Policija RS i Tzv. Vojska RS, da su za genocid osudjeni kompletno politicko, policijsko i vojno vodjstvo takozvane RS. Sve ostalo, ukljucujuci naravno i razgradnju sadasnjeg BiH manjeg entiteta, koji je nastao na genocidu, udruzenom zluocinackom poduhvatu, etnickom ciscenju. Ove cinjenice nece pobiti Vucic, ni njegovi kvazihistoricari niti kvazinaucne komisije. Ove cinjenice ce ostati pravosnazne dok je svijeta i vijeka uprkos upornom negiranju, ponavljanju lazi i prekrajanju historije.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Chat_BOT_GPT

E čobane jedan bušnjački, sjeme odrodsko. Glede vamo, ukratko …

Zapad je imperija, kada je puko SSSR, oni su krenuli da osvajaju istok, sve ove propale zemlje istočnog bloka i nas SFRJ. Svi su poklekli manje više lako. Mi jedini nismo, borili smo se da nebi postali ovo što sad jesmo, bez fabrika, sve uvozimo, narod bježi preko u potrazi za poslom. A imperija i njihove multi-naci kompanije su vlasnici svega.
E u tom poslu ste vi bušnjaci zapadnoj imperiji bili savjeznici. A dobili ste ovo što sam nabrojao isto kao i mi jer ste glupi.

E sad zapadna imperija se nama sveti tako što nas proglašava za genocidne u njivim posranim sudovima, a na te presude mi možemo da im se popiš*mo.
Ratko i Radovan kao i svi vitezovi ima da žive dokle sunca grije. A smrdljivi zapad sigurno propada kao i vi njihove sluge i bliži se dan kada će u cijelom Rasu u Polimlju na glavnim trgovima biti njihovi spomenici i zvaće se njihovim imenom.

Realan
Realan
1 mjesec ranije

Pa gdje su ti spomenici,nazovi herojima,gdje su imena ulica sa njihovim imenima,nema
…sanjajte i dalje dok vasi nazovi heroji skupljaju poslednje zrake Sunca kroz resetke koje odvajaju dobro od zla,a tamo ste ih vi poslali dobrovoljno….heroji sve

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realan

Neka, takvo je vrijeme. I zatvor je za junaka. Takvo je sad vrijeme da gnjide i zlikovci blaguju. A oni su prvi borci protiv imperije zla. Prvi pobunjeni, prvi suprostavljeni. Vjeruj kad sve ovo prođe svi će ih slaviti kao što slave borce protiv Hitlera. Ma da šta ovaj podivljali zapad radi to ni Hitler nije radio. A vi ste i sad kao i tad pkešadija zapada.

Slaviće ih i tvoji unuci. Kao što su slavili partizane koji su 99% bili Srbi a prezirali Handžarovce koji su 99% bilo njihovi djedovi.

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Hahaha. Samo sanjaj pederoslavni a zar ne vidite da ste na Nato meniju poslije rusije vi srbi?

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Видим, ћераћемо се, ка што смо увек ћерали

Mat
Mat
1 mjesec ranije

Vitezovi ne ubijaju zene i decu.

Zadnja izmjena 1 mjesec ranije od Mat
Chat_BOT_GPT
Chat_BOT_GPT
1 mjesec ranije

Ja jesam choban za krupnu i sitnu stoku, za mitomansko-pagansku hajduchiju koja bi da nesmetano proliferira mitomasko-pagansku fantaziju, za vas sam bich batina i dobro vas kamdzijam u dzelep.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Chat_BOT_GPT

A lepo, vidim rasterećen si. Nemaš ni mita n7 stvarnosti i prošlosti, ništa te ne opterećuje.
Golf dvojka ti stariji od nacije, na bilbordima ti saplemenike uče kako da se izjasne na popisu…

Somebody
Somebody
1 mjesec ranije

Mislim da je rezolucija povrsna i formalnog karaktere te nije obavezujuca! Kada je to tako a muslimani su zrtve, to ostaje mrtvo slovo na papiru! Mozda ce ga oni koristiti kad im zatreba, jer ipak oni pravoslavce smatraju svojim neprijateljima a i ovi njih takodjer! Pa se to moze koristiti kao karta a inace se nista ne mijenja!
Na drugoj strani srbi, posebno oni u bosni su u 99%slucajeva podrzali genocid, to cine i danas, te svakako snose moralnu odgovornost! Cak iako se to prikriva ovom rezolucijom, srbi su se digli protiv nje, sto nam govori o zlu, koje njihovi politicki i crkveni lideri nose u prsima!!!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Somebody

Ne zebaj, što nam napriča, Srbi u Srpskoj čine genocid a federacija 99% etnički čista. Teroristi što su digli u vazduh metro u Španiji, ili kule bliznakinje svi imali bosanske pasoše. Baš ste nevinašca.

E sad ova rezolucija ima jedini cilj da bude pokrivali s za ono što se dešava u Palestini i u tom prljavom poslu vi rado učestvujete. Briga njih i za vas i za nas. Sve to oni opet zakuvabaju a vi na žalost opet birate da nam budete neprijatelji a neće sve bit kako zamišljate

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Haj kako te je ufatio popizditis neces zoru docekat.

Bell
Bell
1 mjesec ranije

Ma ide se tu dalje Srbijanski vrh i generali su gurali i paravojne formacije oljackasa ubica ej 8,000,00 ubijenih nije to 8 mrava na livadi a breee i to sad dolazi u milijardama odstete,jis i Kosovo ima tuzbu isto po dzepu tu je prpa a obicni radnik mota kablove i td dok don Karleone s Radojicic i velje nevolje vulini i dacici ispijaju sampo

Realan
Realan
1 mjesec ranije

Kratko i jasno,kako i treba,da se zapamti i nikad nesto slicno ne ponovi!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realan

Kako bolan ne ponoviti, ajde reci ti meni pošto voliš da se pišeš da si realan, šta raditi ako se opet ponove isti uslovi koji su doveli do toga.

Sami vaši “junaci” svjedoče da su upadali u Kravicu, Zalazje, Bragunac, Skelane i dr sve mjesta u DEMILITARIZOVANOJ zoni. I ubijali, palilo, klali, sami svjedoče još ima fotografija njihovih svuda po netu.

U tijem srpskim selima su bili samo starci, žene i djeca. Ljudi nijeau bili tu jer su bili na frontu, tek po neki ako je došao na odsustvo.

I eto ti junaci džihada pobiše tu nejač bez oružja. Ima na groblju u Bratuncu i drugde 3500 grobova ali pravih, ne ove vaše lažunjarije gde Sučjagić tu kopa svog oca koji je umro ko zna gdje ko zna kad…

I kad je došla osvjeta, đensajd Nato heljp. E jbg baš. Ali opet Srbi su plemenit narod, malo ko ko je izgubio toliko djece, žena, starih bi vaše poštedio potrpao u autobuse

Realan
Realan
1 mjesec ranije

Dosad sam ti mirno pokusavao utuviti u glavu,ali,na zalost,tebi je lakse uturit dupe no u glavu,ovako hajvane,….ne ponovilo se,mislim za ukupno hajvane,covjej je covjek,bar za mene,za tebe ne,tebi je samo srbenda covjek jer si smrad i necovjek.pripremali ste se vlahu dosta prije rata,bili puni oruzja min.lakog,a ispostavi se da privatno imate i automatsko,a poneko i tesko naoruzanje,govorim o privatnim zalihama,slali ste vikend ratnike da prelaze Drinu i rade sva moguca nedjela!al kako jedna moja kona iz Arilja rodom rece,sta vredi kad skoro u svakoj kuci po sumadiji i podrinju sni barjak je ispred kuce(izgubise po nekog svog)!neka su,sta su trazili to su i dobijali,sve uz blagoslov crkve,a sad po zavrsetku rata,oruzje vam ostade,al ubijate se medjusobno,ako,jer takvi kao ti i zasluzuju
Non stop pises o izmisljenim zrtvama Bosnjaka,a samo su srbske prave i stvarne
E moj nebeski hajvane,velika srbija zavrsi po evropskim kazamatima,to je istina,bice potvrdjeno 23.maja

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realan

Немој молим те да си опасан. Бежиш у ширину а ја то конкретно написах. Нема шта ја да те убјеђујем. Гледај на You Tube што су муслимани качили.
Има видео како насеровци из Сребренице себе снимају и кажу да Србе само треба клати. Па има и званично извештај потписао Насер, који је презентовани у Хагу – гдје каже да у цијелој зони око Сребренице више нема нити једног Србина да су побили све што су могли а остало је побегло.

Шта ти ту није јасно? А наравно да је ту страдало и недужних људи и наравно да ми их је жао јер су то до јуче били моји суграђани из СФРЈ, мој народ.
И пушти ти приче о Ариљу, по званичним датумима патриотска лига је основана годину дана прије него ВРС. Ми да смо се спремали на рат неби потписивати Лисабонски споразум и неби молили Алију да се смилује и прихвати мјесто председника трајно мјесто начелника генералштаба за Муслимана а после и независну БиХ са канонима коју је он сам одбио. Све је из прве руке посведочио Мухамед Туњо Филиповић који није никакав љубитељ Срба. У основи за све је криво ваше руководство и ваша елита

Realan
Realan
1 mjesec ranije

Ne ponovilo se,opet kazem

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realan

Kako ne ponovilo se kad vidiš da ništa nijeste naučili, jel Amer i njemac opet svađaju narod. Opet izazivaju rat a vi prihvatate njihovu igru. Gura se Srebrenica da vu se šutelo o Gazi i vi na to pristajete. Na silu aebrazvlapćuje R Srpska j rušinDejton koji je donio mir i vi u u tome učestvujete.
Vi ne shvatate da ako bude još jedan rat pobjećići će i Srbi i Muslimani i zauzeće ti zapad Bosnu a mi i Srbi I Muslimani ćemo ostat kao Aboridžini ili Palestinci….

Realan
Realan
1 mjesec ranije

Ode ti sad na siroko!ubedjujes nas da bi trebali reci suprotno od istine,znaci da lazemo,da bi vama srce na mjestu bilo!nece da moze!izvrsili ste genocid na malom prostoru(Srebrenica),ne kajete se,a hocete u 21.vjek sa tom logikom,da ste naj,naj u svemu,jeste al po zlu i negativu!lazete se medjusobno da ste nebeski narod,svojatate tudje teritorije,cak i srbi sa Kosova su poceli dolaziti pameti,skontali,ili u srbiju u podstanare ili svoji kuci ,naravno sa priznanjem drzave Kosovo i svim Kosovskim dokumentima.nema sa njima na 2 stolice!tako i treba
A ako napredna srbija koja je takodje na 2-3stolice,rijesi uz Eu,onda druze,izmena knjiga lazljivih,istorijskih,skolskih,samo realno i istina….tada mozda nekad da vas svijet prestane mrziti,ako dokazete da ste iskreni a ne kao sad dvolicni

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 mjesec ranije
Odgovor za  Realan

Čuj da nas svijet prestane mrziti taj “zapadni” svijet neka nas mrzi i mi njih mrzimo. Brinuo bih se da nas oni vole, baš bih se brinuo.

A to za istinu i knjige možeš samo da sanjaš. Pre će doći dan kada će i Dodik i AV morati da daju objašnjenje zašto su nosili cvijeće na neprijateljski voj ilko groblje u Potočare gle leže ubice 3500, većinom naših civila iz Podrinja. I time podlegli kampanji laži.

Svi lažu ali vi obraza nemate. Eno ona žena kojoj je beba preminula za vrijeme Naserove vlasti u Srebrenici. Godinama je u 2-3 intervjua govorila da se novorođene umrlo usled lošeg zdravlja i da nema veze s ratom. Da bi pre par godina promenila priču prisilom i ta je beba postala ” najmlađi stradalik”

Za 3500 ubijenih Srba ćutite ko ribe, niko na njihovo groblje nije došao da izrazi žaljenje. Ne biva to. Priželjkuje druge runde, sanjate oluje, prijetite traktorima. Videćemo šta će bit, kao što ste zamisli sigurno neće

Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Neka bude sa hajrom! Picousti, Pornofirije i Dudlas na aparate.

22
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex