Orban daje 100 miliona eura RS-u: Protiv sankcija Dodiku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novac je namijenjen za mala i srednja preduzeća, ali analitičari u regiji strahuju da će biti upotrijebljen za ostvarenje Dodikovih političkih ciljeva.

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas tokom konferencije za novinare da se njegova vlada protivi prijedlogu Njemačke da se lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku uvedu sankcije, jer bi, kaže, takav potez dodatno narušio stabilnost Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina se suočava sa najozbiljnijom političkom krizom od kraja rata 1990-ih, ponovo je prisutan strah od raspada države nakon što su bosanski Srbi blokirali rad centralne vlade, a srpski zastupnici glasali za bojkot entiteta Republika Srpska iz zajedničkih državnih institucija BiH, prenosi Reuters.

Nova njemačka vlada pozvala je 13. decembra Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku, jer je najavio da će Republika Srpska istupiti iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ocijenila je da su “pokušaji otcjepljenja RS-a neprihvatljivi”.

‘Zapadni Balkan mora biti integrisan’

“Definitivno moramo spriječiti uvođenje ovih sankcija. Sve to je loš stav, loš ton i loša perspektiva. Zapadni Balkan mora biti integrisan i mora mu se pomoći”, poručio je premijer Mađarske.

Orban, mađarski nacionalista, podsjetio je da je južna granica Mađarske blizu granice sa BiH (RS) i upozorio da bi sukob u BiH ugrozio i stabilnost Mađarske, navodi britanska agencija.

Odgovarajući na pitanje BIRN-a, Orban je potvrdio da će Mađarska Republici Srpskoj dati 100 miliona eura finansijske pomoći, kao dio politike odgovornog susjedstva Mađarske za jačanje stabilnosti u regiji.

Novac će, kako je navedeno biti iskorišten za fondiranje malih i srednjih preduzeća, no, Radio Slobodna Evropa je izvijestio da analitičari u regiji strahuju da će novac biti upotrijebljen za ostvarenje Dodikovih političkih ciljeva.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker