Nova vlast u Crnoj Gori promjenom zakona o vjeroispovijesti ispunila sve želje SPC-a

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Noćašnje usvajanje izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskom parlamentu predstavlja povratak na staro ili čak koji korak više u odnosu na zakonsko rješenje koje je prije godinu značilo početak pada vlasti Mila Đukanovića.

fgjszt

{module Oglas 1 – 2020}

Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti suštinski su promijenjeni svi članovi koji su bili sporni za Srpsku pravoslavnu crkvu, jer sva imovina ostaje u njihovom vlasništvu.

Drugim riječima, novim izmjenama zakona izbrisani su članovi koji su usvojeni prije godinu pod vodstvom DPS-a (sada opozicija), a koji su podrazumijevali da će “svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina”.

Podsjetimo, nakon skoro godinu žučnih rasprava i tijesnog izglasavanja 8. januara ove godine stupio je na snagu u punom nazivu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, koji je izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) i opozicije predvođene Demokratskim frontom (DF).
{module Oglas 0 – 2020}
Novi zakon je garantovao “punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim građanima koji nisu vjernici, ali i imao odrednice koje su digle veliku buru” – donosio je dio koji reguliše “imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vijekove građena i stjecana od javnih prihoda države.

Propisano je da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

I tu je “puklo” – SPC je u tome vidio otvoreni atak na vlastitu imovinu, a pod vodstvom sad već pokojnog vladike Amfilohija pokrenuto je “dešavanje naroda” kroz redovne litije u većim gradovima što je iskorišteno kao uspješno mobiliziranje birača za izbore na kojima je pao 30 godina održavani režim.

Za noćašnje izmjene, za koje je rečeno da su ispunile sve želje Srpske pravoslavne crkve, su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sjednici, nezadovoljna izmjenama Zakona. Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti propraćeno je aplauzima poslanika.

Novi premijer Zdravko Krivokapić je izjavio kako je ovo pobjeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 mjeseci.

“Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena”, napisao je on na Twitteru.

Iz Đukanovićevog DPS-a su ranije kazali da izmjene daju privilegije i monopol samo jednoj vjerskoj zajednici i samo jednom narodu. Oni vladajućoj većini osporavaju kvorum, jer se poslanica Maja Vukićević (DF) u rad uključila online, kao i potvrđivanja mandata novoj poslanici GP-URA Suadi Zoronjić. Zoronjić je Skupština potvrdila mandat, nakon što je Državna komisija odbila da to uradi.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je rasprava o izmjenama zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmjene.

“Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se vjerski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vjernika, ali i prava vjernika drugih vjeroispovijesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost”, kazao je Leposavić.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker