Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učiniti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učiniti.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su ranije saopćili da će usvajanje rezolucije podržati Slovenija. Javno su se očitovali i predstavnici Sjeverne Makedonije, najavivši podršku rezoluciji, dok su predstavnici Hrvatske u Ujedinjenim nacijama za medije potvrdili da će njihova zemlja biti sponzor rezolucije.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić jučer je najavio da će njegova zemlja podržati rezoluciju o Srebrenici u UN-u, ali da neće biti kosponzor. On je to kazao u odgovoru na pitanje njemačkog stručnjaka za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milana Nica.

Tom odlukom Crna Gora je ostala dosljedna ranijoj odluci Skupštine Crne Gore, iz juna 2021. godine, da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Tada je za rezoluciju glasalo 55 zastupnika, devetnaest je bilo protiv, a sedam je bilo suzdržano.

Najveći udar narativu srpske političke elite u Srbiji i Bosni i Hercegovini, da zločina nije bilo, te da se on rezolucijom kolektivizuje, upravo je odluka Crne Gore da podrži rezoluciju, jer Vlada koju vodi Milojko Spajić ima podršku i srpskih stranaka u Crnoj Gori, baš kao što su neke od njih podržale rezoluciju o genocidu tri godine ranije.

Podrška usvajanju rezolucije od vlasti Crne Gore jasna je poruka da ona nema za cilj stavljanja etikete “genocidnog naroda” Srbima, kako su vlasti u Beogradu i Banjoj Luci to pokušale predstaviti u cilju sprečavanja njenog usvajanja.

Po drugi put je dominirajući narativ srpske političke elite o ratu BiH, koji je služio samo u svrhu uvjeravanja srpskog naroda da zločina nije bilo, poražen “iznutra”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

6 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
22 dana ranije

Ovu rezoluciju gura zapad da se oni pokažu brižni i da time speru sa ruku krv miliona pobijenih muslimana od Sudana, Iraka, Libije Sirije a posebno sada u Gazi.

Učešće u tom prljavom poslu su prihvatili Muslimani, tkzv Bošnjaci. Ljudi koji ne znaju šta je sramota, Potomci onih koji izdašne srbatvo su sada izdali i islam.

Pravda
Pravda
22 dana ranije

Pravo nalaže da se odgovara za počinjena nedjela

Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
19 dana ranije
Odgovor za  Pravda

Jedino to pravo zaobilazi nedjela muslimana u BiH. Ta vasa pravda je, ako nije slepa, razroka ili, kako u mom kraju kazu, vrljava. Pa i vi sami znate da je to americki majmunluk, a ko ce da ispadne glavni majmun, vreme ce reci. Zar zaista mislite da takva “pravda” moze da opstane? Takva “pravda” moze samo da izazove bes, mrznju i vecu nepravdu. Nemoguce je da za desetak hiljada pobijenih Srba niko nije kriv? Valjda nisu izvrsili ona poznata “samoubistva iz zasede”?

Dzeki
Dzeki
17 dana ranije
Odgovor za  Knezevic Zoran

Ja bi pokusao da ti malo pojasnim ako imas razuma malo, prvo rat je bijo i bilo je zlocina sa svih strana to stoji, ali postoje snimci gde se odvajaju zene deca starci laznim obecanjima se uvode u autobuse i odvode na streljanje gde za samo dva dana ubiju 8.000 neduznih, gde ratko mladic izjavljuje da se je osvetijo nekakvim dajiama jos za vreme turaka.zasto ne osudite genocid i prebacite odgovornos na nekoliko zlocinaca nego preuzimate odgovornost da ste svi genocidni zasta sam ja siguran da srpski narod nije sigurno genocidan.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
17 dana ranije
Odgovor za  Dzeki

Džeki, LAŽEŠ KAO PAS i ne stidiš se kao da si pas, mada, ne želim da uvredim ove kućne ljubimce, koji su svoju sudbinu vezali za sudbinu čoveka. Žene i deca nisu ubijani i to je navedeno u svim dokumentima, čak i ovog satanističkog suda koji će, nadam se, jednoga dana “pod mač” uzeti i vas muslimane, koji su ostali bez mozga a jedina im je uteha još Alah, u čiju se pomoć nadaju. Pobijeni su samo muškarci, posebno oni koji su bili članovi Orićevih banditskih četa. Sticajem okolnosti znam da su mnogi muslimanski “junaci”, motorolama obaveštavali Srbe na okolnim položajima kako su im silovali žene decu i klali u ponoćnim pohodima iz “sigurne zone” kakva je bila Srebrenica. Takvi su traženi po imenu i ubijani na licu mesta, što smatram nedolični za jednu organizovanu vojsku. To o deci i 8000 pobijenih u Srebrenici možete da trtljate i premećete medju sobom. Niko u to ne veruje. Siguran sam ni vi lično ali, “muslimanska bratska” solidarnost mora biti na delu, čak i kada je laž u pitanju. To vam dozvoljava vera i Kuran, zar ne?

Tintu
Tintu
17 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Ne bih na tvom mestu, vređao Kur’an… jer da su se ovi bošnje,ko fol muslimani, imalo držali Kur’na i vere ništa se nebi dogodilo…
Padom komunizma su se mnogi okarakterisali kao vernici neznajući ništa o veri.A takvih je bilo na sve strane.
Nezaboravi,postoje vernici po profesiji i vernici iz ubeđenja. Na tebi je da spoznaš razliku među njima.
Pozdrav

6
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex