Milo Đukanović: Ovo je Pirova pobjeda Vlade, a SPC je osramotila tron Sv. Petra Cetinjskog

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je završeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je održano na Cetinju uz jake policijske snage i nerede koji su ih pratili, oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je kazao kako je ovo ustoličenje protivno volji građana ove države, te da je sramotno to što je Srpska pravoslavna crkva na silu “intronizovala Joanikija”.

“Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj historiji crnogorske države, i jednako tako u historiji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestonici, Vlada Crne Gore je obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je naveo da bi “samo čovjek bez dostojanstva sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir i na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog”.

“Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, okupljeni građani sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prijestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kojeg od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbjednosti Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On smatra da je današnji crkveni obred SPC-a “Pirova pobjeda Vlade” koja i dalje, kako kaže, “besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore”.

“Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu”, zaključio je Đukanović.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker