Kurti: Srbija je najveći problem Kosova, ponaša se kao mala Rusija

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da se Srbija “prema zemljama nastalim raspadom Jugoslavije” ponaša kao “mala Rusija, odnosno paternalistički i hegemonistički”.

Kurti je, u intervjuu za podgoričku Pobjedu, rekao da je Srbija, „koja ne može ni da zamisli, ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-suseda“, najveći problem Kosova.

Kako je dodao, „odnosi Kosova i Srbije“ su isti kao pre dva meseca – „niti su bolji, niti su lošiji“.

„Imamo posla sa državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi. Sa druge strane, Kosovo je nezavisna i suverena država, ima svoj teritorijalni integritet, ali i mnogo problema“, rekao je Kurti.

On je ocenio da trenutna situacija na Zapadnom Balkanu izgleda kao „minijaturna replika Ruske Federacije“ i da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Rusija u svom susedstvu – „bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Belorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu“.

„Suštinski, Srbija ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice EU – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Severnu Makedoniju. Naprotiv, ove države smatra privremenim i svim svojim kapacitetima se angažuje kako bi uništila njihovu državnost“, rekao je Kurti.

Govoreći o projektu Otvoreni Balkan, on je kazao da taj projekat „ne može postojati sve dok je Srbija zatvorena za Kosovo, dok ne prihvata pasoše, identifikacijske dokumente, diplome i kosovske pečate“.

„Otvoreni Balkan više liči na Balkan koji je otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Rusije i Kine. Otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince… Sve suprotno europskim vrednostima demokratije i vladavine prava“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Otvoreni Balkan podrazumeva da i ostale zemlje Zapadnog Balkana ostanu otvorene prema Rusiji i Kini.

„Kosovo se protivi toj nameri, insistirajući na tome da je Evropa naš kontinent, a EU naša sudbina“, istakao je Kurti. (Beta)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex