Kurti: Nema glasanja na Kosovu za referendum koji organizuje Srbija

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Građani Srbije izjašnjavat će se na referendumu 16. januara o izmjenama Ustava u oblasti pravosuđa

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell objavio je danas da je razgovarao u srijedu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem u vezi sa “prikupljanjem glasova” na Kosovu za predstojeći referendum o ustavnim promjenama u Srbiji.

Borrell je na Twitteru objavio da bi ljudima trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju.

“Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo uz pomoć OSCE-a”, rekao je Borrell.

Premijer Kurti ranije je također saopštio da je tokom razgovora sa visokim predstavnikom Borrellom prenio stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija.

“U telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU-a Josepom Borrellom, prenio sam naš stav: Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na referendumu o Srbiji putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini”, napisao je Kurti na Twitteru.

Po njemu, referendum na suverenoj teritoriji druge države nije prihvaćena praksa ni u jednoj demokratskoj zemlji.

Građani Srbije izjašnjavat će se na referendumu 16. januara o izmjenama Ustava u oblasti pravosuđa, da bi se srbijansko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Promjene se odnose na način izbora sudija i tužilaca. Njih više neće birati Skupština Srbije već Visoki savjet sudstva (VSS) i Visoki savjet tužilaca (VST).

Visoki savjet sudstva i Visoki savjet tužilaca trebali bi biti nezavisni organi koji obezbjeđuju i garantuju nezavisnost pravosuđa u Srbiji.

Najviši državni zvaničnici pozivali su građane da izađu na referendum i zaokruže ’da’. Oni poručuju da od uspjeha ovog referenduma zavisi brzina evropskih integracija Srbije.

Protiv referenduma je i celokupna opozicija. Njihovi stavovi se jedino razlikuju u tome da li treba izaći na referendum i zaokružiti ’ne’ ili referendum treba potpuno ignorisati.

Za uspjeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka donijeti većinom glasova izašlih.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker