Kurti: Formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je danas da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.
Kurti je neveo da je Kosovo multietničko iako od proglašenja nezavisnosti 93 posto stanovništva čine Albanci.

“Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 posto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim.

Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica jer već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao zastupnik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike”, istakao je, prenosi Kosovo online.

Dodao je da Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanijela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara.

“I na kraju, ali ne i najmanje važno, Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu”, poručio je.

Podsjećamo, Kurti je mišljenja da Beograd želi jednu RS unutar Kosova, kao što ima u BiH, te da zajednica srpskih općina nema za cilj povećanje prava Srba, već teritorijalizaciju tih prava.

“Dakle, u Bosni imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju ne prihvati zločine počinjene tokom rata na Kosovu i održavati dobre odnose sa Kremljom”, naglašava.

Na konstataciju da je mišljenja da ne želi da ima RS unutar Kosova i da SAD insistiraju da neće dozvoliti RS na Kosovu, Kurti je upitan zašto ne veruje američkoj garanciji oko ovoga?

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex