KOSOVO – Dijalog na pauzi, 1. septembar sve bliže,a STRAH OD ESKALACIJE ne prestaje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu, koji su pod pokroviteljstvom EU vodili predsednik Srbije Aleksandr Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti, nije doveo do približavanja stavova dve strane, odakle opravdana bojazan da bi 1. septembra mogao da se ponovi 1. avgust, koji su obeležile tenzije, inicidenti i sukobi na severu Kosova i Metohije.

Da li će do tog scenarija i doći, teško je prognozirati, jer se predviđanja kreću od toga da će se ponoviti i biti čak i ozbiljnije, do toga da se neće desiti ništa, i da ćemo gledati novo odlaganje prištinskih odluka o dokumentima i registarskim tablicama.

Iako su gotovo svi evropski i američki zvaničnici najavljivali 18. avgust kao dan D u odnosima Beograda i Prištine, u to su najmanje verovali glavni akteri dijaloga u Briselu – Kurti i Vučić, pa je višesatni razgovor završen praktično bez rezultata.

I dok su posrednici u tom dijalogu šef EU diplomatije Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i dalje optimisti da će doći do kompromisa, Kurti i Vučić nisu previše rečiti.

Predsednik Srbije će o detaljima tog susreta govoriti u nedelju, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, dok vlada u Prištini šturim saopštenjem saopštava da je bilo reči o dve teme: Opštem okviru sporazuma i aktuelnoj situaciji.

– Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane Srbije, za celu našu zemlju i ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od svih drugih komentara jer se nadam i verujem da je moguće da nekim čudom postignemo kompromisno rešenje u danima koji su pred nama. Nastaviću da se borim za mir i stabilnost pre nego što vam se obratim – rekao je Vučić.

Šta dalje?

Do 1. septembra kada bi Priština, prema najavama, trebalo da počne da primenjuje odluke o ukidanju srpskih dokumenata i preregistraciji tablica sa oznakama “PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA” ili “ĐA” na “RKS” tablice.

To je izazvalo žestoke reakcije srpskog stanovništva na severu Kosova koje je blokiralo administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Podsećanja radi, te odluke je Priština trebalo da počne da primenjuje 1. avgusta, ali je u poslednji čas to odložila na mesec dana nakon što je urgirala, pre svih, SAD sa svojim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Da li će se isto dogoditi 1. septembra, ili će se nekakvo rešenje ipak naći, upitno je, imajući u vidu rezultate susreta u “prestonici EU”. Ili, ipak, izjava šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja da “nema dogovora, ali to nije kraj priče”, uliva nadu?

Čemu služe posrednici?

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje da, bez obzira na sve, situacija na severu Kosova ne eskalira 1. septembra.

– Sastanak u Briselu je bio iznuđen, pripreman je intenzivno od strane NATO-a i Kvinte, ali je održan u grču. Šta više, ispostavilo se da je odvojeni razgovor u NATO-u sa Jensom Stoltenbergom u sredu bio važniji nego dijalog Vučića i Kurtija uz posredovanje Borelja i Lajčaka. Čemu onda služe ti facilitatori – pita se Janjić.

Kako kaže za “Blic”, facilitaotri u dijalogu Beograda i Prištine su vrlo proaktivni.

– Primera radi, vezuju statusna pitanja sa pitanjima o registarskim oznakama. Takođe, sve glasnije nameću pitanja međusobnog priznanja i ne zalažu se za primenu Briselskog sporazuma. Pravdaju se da ne mogu ništa, a ispostavlja se da mogu da navode. Pritom, prebacuju odgovornost samo na Vučića i Kurtija – naglašava Janjić.

Naš sagovornik ističe da ne postoji volja ni kod posrednika u dijalogu da se pređe iz fingiranog u pravi razgovor.

– Čak i tu odluku Prištine što su odložili odložili su u saradnji sa Kurtijem jer šta može da se uradi u roku od 30 dana za vreme godišnjeg odmora? Zato dok je takav model dijaloga ne očekujem ništa konkretno osim još jednog odlaganja možda do 1. avgusta – zaključuje Janjić.

“Konstruktivniji dijalog”

Ni Dragosla Rašeta iz organizacije “Novi treći put” nije očekivao da će dijalog u Briselu dati rezultat.

– I Vučić i Kurti ušli su u pregovore čvrsto, bez popuštanja tako da do pomaka nije moglo doći. Ni jedna ni druga strana nije želela da se u Beograd ii Prištinu vrati poražena. Međutim, pošto su se u ceo proces uklučili SAD i NATO mislim da će se evropska administracija efikasnije baviti pregovorima i da će na narednim sastancima Beograd i Priština biti konstruktivniji – ocenjuje Rašeta.

Kako kaže, veoma je kompleksno pitanje do kog kompromisnog rešenja se može doći u narednom periodu.

– I jedna i druga strana se koriste mogućnošću da eksaliraju tenzije. Kurti svakako želi da se stvoti percepcija da je Beograd odgovoran za sve probleme na Kosovu, blokadu administartivnih linija i upad specijalnih jedinica ROSU. Međutim, Stoltenberg je na sastanku u sredu izjavio da se takve igrice neće više tolerisati – zaključuje Rašeta.

“Ne veruju jedan drugom”

I bivši ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi veruje da je moguće doći do rešenja iako tvrdi da ishod dijaloga Kurtija i Vučića u Briselu za njega nije bio neočekivan.

– Vidim put, ali deluje mi da niko od lidera ne želi njime da krene. Kao što nijedan od njih dvojice nije pokazao entuzijazam tokom učešća u dijalogu. Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj naznačio je da bi se nešto moglo događati u narednim danima – naglasio je Kirbi za “Glas Amerike”.

Kako je rekao, ne može se reći da su Vučić i Kurti najbolji prijatelji.

– Nisam siguran da veruju jedan drugome i u tome je problem. Ne morate biti dobri prijatelji, ali u nekom trenutku potrebno je razviti poverenje, jer ako želite da postignete dogovor potrebno je da verujete da će se ostvariti. Učestaliji susreti bi mogli razviti razumevanje. Ja sam diplomata. Uveren sam da razgovor pomaže da se uspostavi korektniji odnos. Ukoliko se ne susrećete, u tom slučaju se gubi veza – podvlači Kirbi.

Momenat kao 2004. godine

Predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za “Blic” da Vučić ne može da napusti dosadašnju politiku.

– Cilj Vučića je da se spreči “Oluja” na Kosovu. Trenutno nema reakcije Rusije na sve što se događa na Kosovu, što je otežavajući faktor. Trenutni momenat na Kosovu je takav kao da je biran za podizanje tenzija pošto podseća na martovski pogrom 2004. godine jer i sada Srbija nema formiranu vladu – ističe Janjić. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex