Infografika: Najmoćnije vojske svijeta i regije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Amerikanci i dalje imaju najjaču vojsku na svijetu, u regiji su najjače Srbija i Hrvatska.

Konačna rang lista koristi više od 50 pojedinačnih faktora za određivanje ocjene na takozvanom Indekxu moći određene nacije. Do konačne ocjene dolazi se analizom brojnih kategorija – od vojne moći i finansija do logističkih sposobnosti i geografije.

Što je niži skor na Indeksu moći to je veća teoretska borbena sposobnost nacije – u obzir se uzimaju konvencionalna sredstva, nuklearne sposobnosti nacija nisu razmatrane.

SAD i dalje na tronu

Na vrhu liste 140 analiziranih zemalja su Sjedinjene Američke Države, ispred Rusije i Kine.

SAD ima približno 1,4 miliona aktivnih vojnika, više od 2.700  borbenih aviona, 910 borbenih helikoptera, više od 6.600 tenkova, 11 nosača aviona, 92 razarača i 68 podmornica. Uz to Amerikanci takođe imaju ubjedljivo najveći vojni budžet na svijetu – 770 milijardi američkih dolara.

Rusija, koja je zbog raspoređivanja vojske na ukrajinskoj granici već sedmicama na svjetskim naslovnicama, ima 850.000 aktivnih vojnika. U svojim zračnim snagama ima više od 4.000 letjelica, od toga više od 1.500 borbenih aviona i 544 borbenih helikoptera.

Prema izvještaju GFP-a Rusija ima najveću tenkovsku flotu na svijetu, sa 12.420 tenkova. Valja naglasiti da se u samom izvještaju ne navodi stanje i tehnološka sofisticiranost tih tenkova. National Interest je ranije pisao da je Rusija nadogradila veliki broj svojih starih T-72 modela, ali da je upitno kako bi se oni nosili sa američkim Abrams tenkovima posljednje generacije.

Rusija ima jedan nosač aviona, 15 razarača i 70 podmornica.

Sa dva miliona aktivnih vojnika Kina prednjači po brojnosti aktivnog vojnog osoblja. U zračnim snagama ima više od 1.500 borbenih aviona, posjeduje 5.250 tenkova, dva nosača aviona, 41 razarača i 79 podmornica.

U vrhu liste najmočniijh vojski su i Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil.

Vojske regije

Od zemalja regije, najbolje su rangirane Srbija i Hrvatska, i nalaze se na 61. i 62. mjestu.

Prema izvještaju GFP-a Srbija ima 25.000 aktivnih vojnika, ukupno 27 aviona (klasifikacirani kao borbeni i lovci-bombarderi), ukupno 51 helikopter i 323 tenka. Valja naglasiti da ove brojke ne naglašavaju da li su neki od tenkova u rezervi, kao ni informacije o tehničkoj superiornosti pojedinih tenkova. Srbija ima najviše tenkova M-84 što je bio glavni borbeni tenk bivše JNA koji se proizvodio po licenci za sovjetski tenk T-72 u bivšoj SFRJ. Nulta serija tenka se proizvodila od 1984. do 1991. godine. Na tenkovima M-84A koji su se proizvodili od 1988. do 1991. godine ugrađeni su jači motori snage 735 kW i primenjena su poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1.

Istu vrstu tenka, u verziji A4, sa boljim sistemom upravljanja paljbom i njemačkim dizel motorima od 1100 ks koristi i Hrvatska. Ova država je krajem prošle godine od Francuske kupila 12 aviona Rafale – najmoderniji avioni nove generacije, i oni će biti isporučeni 2024. i 2025. godine. Hrvatska ima ukupno 15.000 aktivnih vojnika.

Prema izvještaju GFP-a Slovenija je 86. vojna sila na svijetu, sa  7.000 aktivnih vojnika, 12 helikoptera i 44 tenka.

Albanija je na 115 mjestu sa 8.000 aktivnih vojnika.

Bosna i Hercegovina na 123. mjestu GFP-ove liste i prema izvještaju ima 320 tenkova. Valja naglasiti da se ovdje najvećim dijelom radi o zastarjelim tenkovima, od kojih veliki broj nije u funkciji ili se koriste za rezervne dijelove. U Oružanim snagama BiH glavni borbeni tenk je stari američki M-60A3 Paton, koji su bila donacija SAD-a. Ima dosta starih ruskih tenkova T-55 od kojih veliki broj nije u voznom stanju.

Crna Gora je na 131. mjestu liste, Sjeverna Makedonija na 134., a Kosovo na predzadnjem – 139. mjestu ispred Butana.

IZVOR: AL JAZEERA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker