Evropski Parlament usvaja Rezoluciju: Osuda “terorističke bande koja je napala policiju na Kosovu”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U utorak, 3. oktobra, u Evropskom parlamentu (EP) će se održati hitna debata o stanju na sjeveru Kosova, a planira se da do kraja mjeseca bude usvojena Rezolucija.

Ovu debatu je inicirala Alijansa socijalista i demokrata, koja je druga po brojnosti poslanika u EP, piše Radio Slobodna Evropa.

“Na naš zahtjev, EP će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj oktobarskoj plenarnoj sjednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike kosovske policije.

Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom”, navodi se u najavi evropskih socijaldemokrata.

Europoslanik i inicijator ove debate Tonino Picula je naveo da bi Rezolucija trebalo da bude jasna ocjena EP-a o stanju odnosa Prištine i Beograda, “a na tragu posljednjeg terorističkog napada na sjeveru Kosova i ubistva policajca”.

“Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svjetlu očiglednog zastoja u primjeni plana o normalizaciji odnosa”, rekao je Picula.

(Klix.ba)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.