Džaferović – “Upozorili smo islamske zemlje na Dodika”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjački član Predsedništva BiH kritikovao je srpskog kolegu Milorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu.

“Milorad Dodik nije mogao da predstavlja entitet Republike Srpske, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi”, rekao je Džaferović.

On je u izjavi za Fenu iz Malmea rekao da sam Dodik ne može da predstavlja BiH, jer, kako kaže nije predsedavajući Predsedništva i njegova retorika, tvrdi, izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije spoljne politike.

“Dodik, dakle, ne predstavlja entitet Republiku Srpsku, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gde god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvek osetno kada se on pojavi”, kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je navodni suverenizam srpskkog člana Predsedništva – lažan i da, kako je naveo, predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

“Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlašćenjima postojala je u Nemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas”, rekao je Džaferović.

Kazao je da države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH.

Rekao je i da Dodik neće promeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog sveta.

“Dobro smo se potrudili da ih obavestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na kraju, verujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vređa svoju državu”, naveo je Džaferović komentarišući govor srpskog člana Predsedništva na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker