Đukanović za N1: Srpska pravoslavna crkva – perjanica velikosrpskog nacionalizma

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Srpska pravoslavna crkva je perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu, poručio je večeras predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

djukanovic n1 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Srpska pravoslavna crkva je perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu, poručio je večeras u Pressingu TV N1 predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kazao je da prihvata volju građana i da neće opstruirati formiranje nove vlasti.

”Bilo je najava od političke konkurencije da će se dosadašnja vlast baviti nekim postizbornim političkim inžinjeringom. Od prve izjave na dan izbora nakon što su prvi rezultati stigli, saopštio sam da prihvatamo volju građana i da nećemo opstruirati formiranje nove vlasti”, rekao je poručivši da je posljednji mandat na mjestu predsjednika stranke dobio krajem prošle godine te da će tragom izbornih rezultata biti održan vanredni stranački kongres gdje će se razgovarati o svim pitanjima pa i o kadrovskim promjenama.

Kako misli braniti Crnu Goru kada će nova većina preuzeti sve poluge vlasti u Crnoj Gori?

”Već sam objašnjavao tu nedoumicu koja se pojavila u jednom dijelu javnosti. Kazao sam da prihvatamo rezultate izbora, da nećemo opstruirati i usporavati proces i da je to najbolji odgovor DPS i dosadašnje vladajuće kolacije prema interesima Crne Gore”, pojasnio je gost N1.

{module Oglas 0 – 2020}

Prema njegovim riječima, za interese države radit će po svaku cijenu.

”Mi po svaku cijenu radimo u interesu Crne Gore i ovo što smo uradili priznanjem rezultata izbora mi smo prevashodno vodili računa o međunarodnom ugledu Crne Gore”, naglasio je on.

”Branićemo Crnu Goru na način na koji se država može braniti, prije svega politički u Parlamentu, ali ako treba branićemo i na drugim mjestima. Kazao sam da ćemo se svim sredstvima suprotstaviti bilo kome ko pokuša da ugrozni državu Crnu Goru i našu slobodu”, potcrtao je Đukanović.

Kako je rekao, ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa, onda bi odgovor bio borba svim sredstvima.

”Govorimo u pretpostavkama, ja ne vjerujem da će toga doći već da ćemo imati priliku da u parlamentarnoj borbi vodimo dijalog oko toga kojim će pravcem i dinamikom Crna Gora kretati ka ciljevima. Ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa, onda je moj odgovor ovakav kako ste sami interpretirali. Protiv ugrožavanja državnosti Crne Gore i naše slobode borićemo se svim sredstvima uključujući i ona sredstva koja su koristili naši preci u odbrani crnogorske države i crnogorske slobode”, dodao je on.

Zašto sveštenici Srpske pravoslavne crkve posreduju u formiranju nove Vlade Crne Gore?

”Zbog toga što je osnovna ideja te politike ideja posrbljavanja Crne Gore. Od vremena obnove crnogorske nezavisnosti, Demokratska partija socijalista odlučno insistira na novom sistemu vrijednosti, na građanskoj državi Crnoj Gori uprkos čestim pokušajima prosrpske opozicije da ustavno preformuliše Crnu Goru. Kao što znate, u ustavu je zapisano da je Crna Gora građanska, a prosrpska opozicija je tražila da se Crna Gora definiše kao država srpskog i crnogorskog naroda. Pored toga insistiramo na multietničkoj demokratiji, odnos prema manjinama te nacionalističke opozicije – znate. Imali ste prilike da neke od tih slika vidite u prvim danima nakon izbora”, rekao je gost Pressinga i nastavio:

”Nasuprot tome nacionalistička opozicija u kontinuitetu, a posebno u predizbornoj kampanji potpomognuta Srpskom pravoslavnom crkvom je željela da Crnu Goru odvrati od tih vrijednosti. Ta politika uporno insisitira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbjednosnih i vanjskopolitičkih interesa Rusije. Ta politika je u svojoj retorici i tokom kampanje insitirala da je NATO četvrti rajh, da je evropska civilizacija – civilizacija trulih vrijednosti i da zbog toga Crna Gora griješi kada insitira na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji. Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila Srpska pravoslavna crkva i otuda je logičan odgovor na pitanje: sveštenici Srpske pravoslavne crkve su djelovali i dalje djeluju u skladu s tim nacionalističkim interesima i interesima za identitetsko potiranje Crne Gore.”

{module Oglas 2 – 2020}

https://www.youtube.com/watch?v=B9hg8ndaxgo

Izvor: N1

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker