Dritan će ovih dana presuditi svojom odlukom i sebi, i zemlji u kojoj živi, i svom narodu i drugim narodima koji žive u regiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

JEDINA RACIONALNA ODLUKA ZA CRNU GORU JE FORMIRANJE KONCENTRACIONE VLADE

RTHZSRTHZRTZR

Piše : Esad Rahić

{module Oglas 1 – 2020}

Ovih dana sve oči su uprte u mladog i obrazovanog Albanca Dritana Abazovića. Svi su u neviđenom iščekivanju kako će postupiti, kakvu konačnu odluku će donijeti. Bez obzira na to da li će donijeti ispravnu ili pogrešnu odluku, u svakom slučaju on će biti politička ličnost broj jedan na Balkanu 2020. godine. Da li će tu laskavu titulu i zvanje ponijeti zbog veleumne ili katastrofalno loše odluke, uskoro će se saznati.

U svakom slučaju radi se o vrlo obrazovanom i natprosječnio inteligentnom mladom čovjeku, što nije nažalost dovoljno da bi neko bio uspješan, pronicljiv, lukav i mudar političar. Osim obrazovanja, političar mora da ima izvanredan i dalekosežan osjećaj za pravu odluku u pravo vrijeme. Ja ne sumnjam da je Dritan pošten i častan čovjek. Ali, u podmuklom, pokvarenom, nepoštenom i zlonamjernom političkom okruženju, u kojem se jedno govori, a drugo misli i namjerava, pošteni pojedinac zaveden slatkorječivošću i fatamorgana obećanjima okruženja, lako može da upadne u zamku i napravi kataklizmičan potez.

{module Oglas 0 – 2020}

Što je najgore njegova odluka može da bude od fatalne važnosti i značaja ne samo za buduće politički odnose i strukturu vlasti u Crnoj Gori, nego i za sudbinu cijelih naroda, pa i naroda kojem pripada Abazović.

Njega će u svakom slučaju, bez obzira na dugotrajnost ili kratkotrajnost njegove političke karijere, historija Crne Gore i šire regije dugo, dugo pamtiti. Samo je pitanje da li u lošem ili pozitivnom kontekstu. On će ovih dana presuditi svojom odlukom i sebi, i zemlji u kojoj živi, i svom narodu i drugim narodima koji žive u regiji.

Nadam se da je svjestan kakvu odgovornost sadrži njegova ispravna ili pogrešna odluka. Ne smije se zaletjeti. Neka sto puta izmjeri, prije nego što presječe.

Ja čvrsto vjerujem da on želi da promjeni moralni lik Crne Gore. Želi zemlju bez kriminala i korumpiranosti. Svaki režim koji dugo vlada zapadne do grla u blato mita, korupcije i kriminala. Što duže vlada metastaza ovog karcinoma se više širi. I ne postoji normalan čovjek koji neće podržati ovu Abazovićevu borbu. Ali sistem se može liječiti ne samo amputacijom, već i liječenjem i dobrom terapijom oboljelog tkiva unutar sistema, u okviru kojeg imaš drastično važnu ulogu.

Dritane brate, molim te nemoj u svojoj brzopletosti napraviti grešku u koracima. Ne smiješ biti čovjek zbog čije nepromišljene i plitkoumne odluke može stravično ispaštati i tvoj i moj narod.
Tvoja odluka nije samo bitna za tebe i tvoju stranku. Ti snosiš historijsku odgovornost za buduće događaje, koji će biti izravna posljedica tvoje konačne odluke.

{module Oglas 2 – 2020}

Jovan Kantakuzen je pozvao Osmanlije da mu pomognu da zauzme Bizantijski carski prijesto. Oni su mu pomogli. Postao je car. Ali on je nesvjesno, iz sebičnih razloga, misleći samo na sebe i svoj uspon do trona, počinio kobnu grešku koja je bila katastrofalna i za njegov narod i za njegovu državu. Doveo je Osmanlije na Balkan. I oni više nikada odatle nisu otišli, već su pokorili cijeli taj isti Balkan i sve njegove narode.

I put prema paklu je popločen dobrim namjerama. Ali krajnja instaca je ipak pakao.

Po mom mišnjenju, za Crnu Goru je najbolje rješenje koncentraciona vlada, gdje se niko neće osjećati ni pobjednikom niti poraženim. A onda u demokratiziranim i relaksiranim okolnostima za dvije i po godine organizirati predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore.

Esad Rahić

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker