Dodik: U narednih 30 dana FBiH će biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može da živi u BiH.

„Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja“, rekao je Dodik u Bratuncu.

On je rekao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe. Dodik je podsetio da Predsedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Dodik je rekao da će današnja sednica Vlade Srpske u Srebrenici inicirati važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja.

Dodik je rekao da će se danas na sednici, u saradnji sa lokalnim vlastima, dogovoriti jedan dan koji će se godišnje obeležavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru, prenela je RTRS.

S druge strane, dodao je, Vlada će na njegov predlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izveštaj o funkcionisanju proteklih 30 godina sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, uruči predlog Srpske o sporazumnom razdruživanju.

Predlog će, kaže, biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unela u BiH.

Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Tintu
Tintu
19 dana ranije

Da bošnje imaju jednog Dodika svima bi bilo bolje.

Nik
Nik
19 dana ranije

Mùuu

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex