Dodik: RS će ići svojim putem, formirat će svoje ”državne nezavisne organe”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon današnje odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da učestvuju u odlučivanju i bojkotovati rad, zaN1 je govorio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

dodik1 1

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Bojkot rada institucija?

“Mi ostajemo da se radi u organima, ali se neće odlučivati. Okupit ćemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na nivou Parlamenta, Vijeća ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS”, kazao je.

Ustavna kategorija?

“Pet godina je davno prošlo, nije nikada riješeno. Nismo mogli dobiti saglasnost Bošnjaka koji žele da upravljaju i kreiraju. Nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac, mogu samo odlučiti da li je nešto u skladu sa Ustavnom ili ne. Veoma jasno u Ustavu se kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. Tu nije navedena imovina. Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS”, dodaje Dodik i poručuje da će “RS ići svojim putem”.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Šta je sada rješenje?

“Rješenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod”.

Da li je to kršenje Dejtona?

“Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika, rekao je Dodik za N1. 

Poručio je i  da je “dosta toga da se o pravima brine Američka ambasada”.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex