Dodik provocirao – Tražio minut šutnje za preminulog ratnog zločinca Krajišnika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, rekao je da su član Predsjedništva BiH Željko Komšić i on glasali za priznanje Kosova, i da su bili protiv premještanja Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem

gtrjhutzrtdtr

{module Oglas 1 – 2020}

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, nakon sjednica održanih danas u Sarajevu, rekao je da su član Predsjedništva BiH Željko Komšić i on glasali za priznanje Kosova, i da su bili protiv premještanja Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govorio je o dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojim je bilo riječi o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem i priznanju Kosova.

“Komšić i ja glasali smo protiv toga da se Ambasada BiH iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem, Dodik je glasao za, te odluka nije donesena. Mislim da je to ispravan potez Predsjedništva jer je to u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela BiH, kada je to pitanje posrijedi”, pojasnio je Džaferović.

Nakon toga je održana sjednica po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

{module Oglas 0 – 2020}

“Komšić i ja smo glasali da BiH prizna Republiku Kosovo, Dodik je bio protiv. Procedura je takva da danas nije donesena odluka, ide se u drugi krug glasanja na narednoj sjednici i ukoliko odluka bude ovakva kao danas onda Dodik ima pravo da pokrene pitanje vitalnog entitetskog interesa”, istakao je Džaferović.

Pored dvije vanredne, kako je kazao, danas su održali i redovnu sjednicu, među kojima je bilo i pitanje malog Shengena.

“Predsjedništvo BiH je pozdravilo inicijativu ili proces koji ide između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Mi smo danas zadužili Vijeće ministara BiH da napravili analizu svih sporazuma koje BiH ima u okviru EU, a tiče su ovoga regiona. Da se napravi precizna analiza šta to znači za BiH, koje su štete, koristi i eventualne opasnosti i da se dostavi Predsjedništvu u roku od 30 dana”, kazao je Džaferović.

Članovi Predsjedništva BiH govorili su i o borbi protiv pandemije, a s tim u vezi usvojena su dva zaključka.

“Jedan je da se intenziviraju aktivnosti Vijeća ministara u borbu protiv pandemije, zdravstvenog sektora na planu koordinacije svih epidemioloških mjera koje se poduzimaju u BiH. Tražili smo aktivniju ulogu koordinacionog tijela, koje postoji pri Vijeću ministara”, rekao je Džaferović.

Razgovarano je i o provođenju Nacionalne strategije za sprečavanje trgovine ljudima, te je donesen niz zaključaka kojima se od Vijeća ministara traži poduzimanje niz mjera iz svoje nadležnosti te da koordinira druge nivoe vlasti kako bi BiH što uspješnije odgovorila ilegalnoj trgovini ljudima.
Jedna od tema na sjednici bio je i Izvještaj Vijeća ministara BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, a kako je Džaferović kazao, konstatovano je da je učinjen određeni napredak, od posljednje sjednice Predsjedništva BiH, kada je u pitanju ta oblast.

Džaferović je rekao i da je razgovarano o prioritetima Evropske komisije te je od Vijeća ministara zatraženo da se dosljedno primjenjuju zaključci koje je Predsjedništvo BiH usvojilo krajem aprila.

{module Oglas 2 – 2020}
S dnevnog reda je skinuta tačka kada je u pitanju Program reformi koji je dostavljen NATO savezu.
Predsjedništvo BiH, rekao je Džaferović, danas je raspravljalo i o pitanju nabavke vakcina.

Džaferović je rekao i da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na početku sjednice tražio da Predsjedništvo BiH minutom šutnje oda počast presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku koji je preminuo prije dva dana.

Smatra da je to anticivilizacijski čin te da žrtve zaslužuju poštovanje, a ne osuđeni ratni zločini.
Dotakao se i posjete Dodika predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću navodeći da lično nije uvrijeđen time, ali je to uvreda za Predsjedništvo BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker