Crna Gora će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali je neće kosponzorisati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Premijer Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će njegova zemlja podržati rezoluciju o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, ali je dodao i da neće biti njen kosponzor.

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milan Nic danas se u Berlinu sastao s Milojkom Spajićem, crnogorskim premijerom, te na svom profilu na mreži X napisao kako ga je, između ostalog, pitao i o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

Spajić je na to odgovorio da će podržati rezoluciju, ali da neće biti njen kosponzor.

Inače, crnogorskom premijeru je prošle sedmice pisalo 35 zastupnika tražeći konsponzorstvo rezolucije o Srebrenici.

“S obzirom na to da će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro izjasniti o Prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojeg su državama članicama na razmatranje dostavile SR Njemačka i Republika Ruanda, te da se uprkos brojnim apelima istaknutih pojedinaca, političkih partija i civilnog sektora, vlasti Crne Gore nisu pridružile grupi demokratskih i partnerskih zemalja koje su kosponzorirale pomenuti prijedlog Rezolucije, kao i da visoki zvaničnici države neshvatljivo izbjegavaju da govore na ovu temu, pozivamo Vas da u najkraćem roku otklonite svaku dilemu o odnosu Crne Gore prema pomenutoj Rezoluciji, ali i prema genocidu u Srebrenici, na način što će vlada na čijem ste čelu bez daljeg odgađanja, donijeti odluku o kosponzorisanju prijedloga rezolucije”, naveli su u prošlosedmičnom pismu.

Pitanje rezolucije o Srebrenici, o čemu je danas u sjedištu UN-a bila održana i panel diskusija, izazvalo je mnoge reakcije i u samoj Crnoj Gori.

Među reakcijama našlo se pismo bivšeg ministra vanjskih poslova Crne Gore Miodraga Vlahovića koji je napisao kako je “rezolucija UN-a o Srebrenici i sramota crnogorske vlade”. Vlahović se obratio bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću, kao i sadašnjem Milojku Spajiću.

“Ni premijer, g. Spajić, nije bio ništa bolji: njegovo upravo nekulturno i nevaspitano ponašanje kada ga je o tome na press-konferenciji upitao novinar Al Jazeera Balkans, samo je potvrdila mučnu istinu: ova Vlada Crne Gore ne želi da se rezolucija spominje, a kamoli da javno iskaže svoj stav podrške. Kosponzorstvo, sada je i to jasno, ne dolazi u obzir”, pisao je Vlahović.

Naveo je, tada, kako su političke implikacije na Crnu Goru povodom ove situacije zabrinjavajuće.

Majke Srebrenice su se zahvalile crnogorskom premijeru na podršci rezoluciji.

Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex