Ahmeti: Kosovo je osiguralo glasove za članstvo u Vijeću Evrope, Srbija je izgubila

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Krešnik Ahmeti poručio je da je Kosovo osiguralo glasove za članstvo u Vijeću Evrope, a da je Srbija izgubila borbu u lobiranju protiv prijave ove zemlje.

Naveo je i da je postojalo više dokumenata koje je Srbija poslala na adresu Vijeća Evrope u Strazburu protiv prijave Kosova.

Ahmeti je rekao da je Kosovo obezbijedilo podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje kojim se konstatuje da za Kosovo nema prepreka u tom pravcu.

“Srbija je uvijek bila aktivna u suprotstavljanju Kosovu, bilo na bilateralnom ili multilateralnom planu, u slučaju Vijeća Evrope, protivila se dan prije nego što smo se prijavili. Vučić je 11. maja prošle godine sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu bezbjednost prije nego što je Kosovo apliciralo u Vijeće Evrope”, kazao je Ahmeti.

Dodao je da sa punim uvjerenjem može da kaže da je Srbija izgubila borbu u Vijeću Evrope, a da je činjenica da pravno mišljenje pokazuje da Kosovo može da postane članica Vijeća Evrope i da ima podršku za to.

“Lobirali smo na više nivoa, diplomatskih ili političkih, da obezbijedimo podršku u glasovima i obezbijedili smo tu podršku. Dato je pravno tumačenje da nema prepreka i da je to izgubljena bitka za Srbiju”, kazao je u intervju za agenciju Kosovapress.

Nada se konstruktivnom pristupu Srbije, ali i Evropske unije.

“Nadamo se da ćemo imati konstruktivniji pristup Beograda u dijalogu, ali i drukčiji pristup Evropske unije i drugih zapadnih zemalja gdje se ne igra na kartu neutralnosti u situacijama kada je jasno ko je kriv, poručio je. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker