U Crnoj Gori najviše vjeruju u teorije zavjere o koroni

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Četiri od 10 građana (43 odsto) smatra da je koronavirus prevara, ali je, takođe, 41 odsto izrazilo zainteresovanost da bude vakcinisano, rezultati istraživanja “GlobSeca”

5278529 1505023 ls

{module Oglas 1 – 2020}

Četiri od 10 građana Crne Gore (43 odsto) smatra da je koronavirus prevara, a 38 odsto vjeruje u teoriju zavjere da su Sjedinjene Američke Države (SAD) namjerno stvorile virus.

To su rezultati istraživanja o percepciji koju je uradio ugledni “GlobSec”. “Imajući to u vidu, 41 odsto stanovništva izrazilo je zainteresovanost da bude vakcinisano, prepoznajući (44 odsto) da bi vakcina mogla da spase njihove živote”, navodi se u dijelu istraživanja o Crnoj Gori.

Iz “GlobSeca” ističu da je povjerenje u državne institucije i njihova sposobnost da pruže istinite informacije snažno povezano sa spremnošću stanovništva da se vakciništu protiv kovida-19.

Ovo istraživanje uključivalo je ne samo zemlje regiona, već i centralne i istočne Evrope.

{module Oglas 0 – 2020}

Mada je samo 37 odsto ispitanika u prosjeku zainteresovano za vakcinu, ističe se da taj procenat raste do 53 među onima koji vjeruju svojim institucijama.

“Najveća razlika između dvije grupe viđena je u Crnoj Gori, Rumuniji i Slovačkoj. Ovi podaci potvrđuju gledište da ukoliko državne institucije investiraju resurse u dobijanju povjerenja građana i angažuju se u strateškoj komunikaciji, mogli bi se pokazai efikasniji u prevazilaženju pandemije”, navodi se u dokumentu.

U ovoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Bratislavi pitali su ispitanike i ko je najbolje odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom.

Među zemljama regiona, na primjer, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija vjeruju da se Kina bolje snašla od Evropske unije. Među građanima Crne Gore je bilo 19 odsto onih koji su na strani EU, a 38 na strani Kine, u Srbiji je taj odnos 11 na prema 58 odsto.

Osim toga, 29 odsto Crnogoraca, 28 Sjevernomakedonaca i 19 odsto Srba smatra da je Rusija veoma dobro odgovorila na krizu.

Iz “GlobSeca” ističu da dok se u Srbiji ovaj sentiment može pripisati stavu da je Rusija istorijski partner i bratska zemlja, slučajevi Crne Gore i Sjeverne Makedonije “oslikavaju snažan uticaj” koji proruski mediji imaju u ove dvije države.

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji su radili sa “GlobSecom” na ovom projektu, ističu da postoji značajn uticaj proruskih kanala na građane Crne Gore.

“Većina informacija vodi porijeklo iz Srbije, gdje je ruska i kinska pomoć pružena tokom pandemije dobila široko rasprostranjenu pažnju medija, što je kontrast u odnosu na direktnu pomoć koja je stigla iz EU. Štaviše, dok su mediji naširoko izvještavali o situaciji sa pandemijom u zapadnim zemljama, bilo je teško naići na informacije o ruskim problemima u suočavanju sa virusom. Stanovništvo je stoga ostalo neinformisano o stvarnoj situaciji u Rusiji”, navode iz CDT-a.

Crna Gora se našla prva na listi zemalja u kojima najveći broj stanovništva vjeruje u terorije zavjere.

Čak 40 odsto stanovništva vjeruje u terorije zavjere koje se tiču kovid-19, dok je taj procenat u Srbiji 38, a u Sjevernoj Makedoniji 35 odsto. U Bugarskoj je 33, Slovačkoj 31, Češkoj 29, Rumuniji 26, Poljskoj 24, a Mađarskoj 21 odsto.

{module Oglas 2 – 2020}

Dok 38 ispitanika iz svih zemalja vjeruje da je zvaničan broj slučajeva koronavirusa niži nego što to tvrde državne institucije, taj broj je u Crnoj Gori veći – 40 odsto, ali je tek na trećem mjestu. Međutim, sa teorijom da je kovid-19 laž kako bi se manipulisalo stanovništvom (prosjek zemalja 34 odsto), da su SAD namjerno naparavile ovaj virus (26 odsto) i da je vakcina protiv ovog virusa sredstvo kako bi se postavili nano-čipovi i kontrolisao narod (24 odsto), Crna Gora je na prvom mjestu sa 43, odnosno 38 i 37 odsto.

Iz “GlobSeca” poručuju da teorije zavjere u vezi sa koronom i njenim širenjem među ranjivim populacijama predstavlja rastuću prepreku u borbi sa pandemijom, jer će frustrirano stanovništvo vjerovatno biti manje voljno da poštuje mjere koje uvodi država i njene planove oporavka.

Kako odobrene vakcine postaju sve dostupnije, zemlje će morati da ulože značajne napore na polju strateškog komuniciranja kako bi ubijedile ljude da se vakcinišu, ali i upravljaju kako treba epidemiološkom situacijom.

Žurke u kafićima niko ne sankcioniše?

Mjere protiv koronavirusa krše se danima u pojedinim ugostiteljskim objektima širom Crne Gore. Fotografije dostavljene “Vijestima” pokazuju da je u jednom podgoričkom kafiću u nedjelju organizovana žurka preko dana i da se nisu poštovale mjere protiv kovida po pitanju distance, razmaka između stolova, nošenja maski, broja osoba za jednim stolom…

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče nisu odgovorili koliko je privrednih subjekata kažnjeno zbog nepoštovanja mjera od početka ovog mjeseca i koliko je osoba procesuirano.

Laboratorije IJZ i druge javne i privatne laboratorije registrovale su juče 377 slučajeva koronavirusa među 1.259 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 148 novopozitivnih, Nikšića 87, Bara 24, Cetinja 23, Berana 22, Budve 17, Pljevalja 15, Bijelog Polja i Rožaja po 11…

“Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Andrijevice, Nikšića i Podgorice. Najstariji preminuli je imao 74 godine a najmlađi 53 godine (1967. godište). Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 576, a od početka godine 585”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak 645 pacijenata.

(Vijesti.me)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker