Turski list napravio reportažu o BiH: Uživat ćete u svakoj minuti provedenoj u ovoj zemlji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U svojoj rubrici o putovanjima, turski list Daily Sabah pisao je i o putovanju novinarke ovog lista u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka je posjetila nekoliko gradova, te je u svojoj reportaži opisala brojne turističke potencijale naše države.

Kako je naglasila novinarka Daily Sabaha Asene Asanova, tokom putovanja u Bosni i Hercegovinu, oduševila su je brojna historijska nalazišta, prekrasna priroda i tradicionalna hrana zbog čega se Bosna i Hercegovina našla u vrhu destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Novinarka je istakla kako je njeno putovanje u Bosnu i Hercegovinu bilo je zapravo posljednje putovanje prije početka pandemije koronavirusa i u suštini nije bilo isplanirano.

“Bila je to odluka koja sam donijela za 20 minuta u nadi da ću pobjeći od istanbulske gužve i buke. Da budem iskrena, uopće nisam imala velika očekivanja, ali na moje iznenađenje, zaljubila sam se u zemlju od prve minute dolaska u ovu državu”, ističe Asanova u tekstu.

Zeleni raj

Kako ističe u reportaži za Daily Sabah, novinarka je bila oduševljena količinom zelenih površina koje BiH posjeduje.

“BiH je ‘zelena’ sa svojim ogromnim planinama i netaknutim šumama koje prije nigdje nisam vidjela. Izgledalo je kao prizor iz filma. Put od Sarajeva do Mostara obilježile su planine, a u nekim dijelovima prati vas i rijeka. Vijugavi putevi, veličanstveni planinski vrhovi i divljina učinili su da se osjećam kao u filmu Avatar. Put do Mostara trajao je nekoliko sati. Umjesto da pričam s ljudima koje nisam vidjela dugo, sve što sam mogla učiniti jeste da gurnem glavu kroz prozor i divim se pogledu. Bila sam u državi svega nekoliko sati i već sam znala da ću se vratiti”, navodi se u reportaži.

Mostar i Blagaj

Kako ističe, prve destinacije koje je istražila tokom boravka u BiH bile su Mostar i Blagaj.

“Mostar je poznat po Starom mostu koji su uništile hrvatske snage tokom rata u BiH, ali je obnovljen nakon rata. Most nije ujedinio samo dvije strane grada već i bošnjački i hrvatski narod koji uvijek na tom prostoru živi zajedno. Uz podršku Turske, most je obnovljen 2004. godine u skladu sa svojim prvobitnim izgledom. Okružen je historijskim ulicama ispunjenim trgovinama, a restorani koji se nižu uz ulice vas jednostavno mame da probate tradicionalna bosanska jela. Nakon što završite s istraživanjem Mostara, postoji još jedno obavezno mjesto koje trebate posjetiti – Blagaj. Gradić se nalazi na izvoru rijeke Bune i poznat je po tekiji s elementima koji kombinuju osmanski i mediteranski stil”, ističe Daily Sabah.

Tuzla

Novinarka Daily Sabaha posjetila je i sjeveroistočni dio BiH, tačnije Tuzlu za koju je istakla kako je to kulturno središte ovog dijela države.

“Vožnja od Mostara do Tuzle bila je izvanredna. Ova država je savršena za sve one koji vole izlete. Tuzla je kulturno, obrazovno i turističko središte sjeveroistoka države. Kada dođete do centra grada, možete prošetati kamenim ulicama, upiti atmosferu greada i popričati s mještanima uz šolju kafe. Na sjevernoj strani grada pronaći ćete spomen na masakr u Tuzli 25. maja 1995. godine u kojem je poginula 71 osoba. Za većinu mještana ovaj spomenik je najvažnije mjesto u gradu”, navodi se.

Sarajevo

Posljednji dan putovanja, novinarka je provela u glavnom gradu BiH za koji je istakla da se s razlogom zove “evropskim Jerusalemom”.

“Posljednji dan putovanja proveli smo u Sarajevu. Zbog svoje duge historije i kulturne raznolikosti, Sarajevo se ponekad naziva i ‘Jerusalemom Evrope’. Sarajevo je jedan od glavnih evropskih gradova koji ima džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crku i sinagogu gotovo u istom kvartu. Sam grad je lijep jer posjeduje tragove raznih carstava koji su njime vladali u prošlosti. Osmanlije su donijele fontane, islam, džamije. Beč je donio moderne hotele, biblioteke, željeznice i eleganciju kakvu je posjedovala Austro-Ugarska”, navodi Daily Sabah.

“Šetajući starim gradom vidjet ćete mnogo šarmantnih trgovina i kafića. U tim trgovinama možete pronaći sve što trebate kao turista, a zatim uživati i u tradicionalnoj hrani. Na kraju godišnjeg odmora, zapitala sam se kako je tako vrijeme brzo prošlo, ali uvjeravam vas da ćete uživati u svakoj minuti provedenoj u ovoj lijepoj zemlji. Posljednji put sam posjetila BiH prije dvije godine, ali jedva čekam ponovo da je vidim”, zaključila je novinarka u reportaži za Daily Sabah.

Izvor:Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker