Spasioci evakuišu brojne mještane kod Sarajeva (Foto)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač kazala je da je zbog obilnih padavina koje traju od jučer kritična situacija u nekoliko mjesta, a da je najgore u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo gdje je evakuisano i stanovništvo.

“Rijeka Tilava se izlila na Ilidži i poplavila oko 50 objekata u naselju Donji Kotorac (Istočna Ilidža), Željeznica se izlila i poplavila više objekata na Otesu, Rakovički potok se izlio u Vlakovu i ugroženo je nekoliko objekata”, rekla je ona.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, situacija je najgora na Otesu gdje općinske i kantonalne službe civilne zaštite vatrogasnim vozilima vrše evakuaciju stanovnika naselja Barska. Građane premještaju iz poplavljenih kuća u sigurne objekte, a angažovana je i služba za smještaj ugroženog stanovništva.

Manji problemi su uzrokovani u Buća Potoku ispod podvožnjaka i u ulici Bratunačka Čikma gdje je poplavljen jedan stambeni objekat.

Rijeka Bosna se izlila u naselju Bojnik. Na 10 transverzali je voda zarobila nekoliko automobila. U Trnovu su bujične vode poplavile nekoliko objekata i policijsku stanicu.

Na nekoliko mjesta u Sarajevu su usljed olujnih udara oborena stabla.

Problemi s padavinama i evakuacija stanovnika i u HNK

Najgora situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je u općinama Konjic i Jablanica.

Rijeka Neretva se izlila u naselju Tuščica i u centru ispod novog mosta. Zatim, u prekidu je saobraćaj na relaciji Tuščica-Glavatićevo.

Tokom noći, u 4:40 ujutru, stanovnici iz naselja Hotovlje su evakuisani i smješteni u džamiju zbog aktiviranja klizišta. Ovo naselje je ostalo bez električne energije, kao i Otes u Sarajevu.

Saobraćaj je na relaciji Konjic – Mostar otežan.

U Jablanici se od jučer radi na čišćenju klizišta, veliki dio je već saniran, međutim pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnim putevima. Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.