SEJAD O ŽIVOTU KAMIONDŽIJA: Kad ideš na put nikad ne znaš da li ćeš doći kući više – Težak je ovo hljeb

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kamiondžija Sejad Karajić Bajkin iz Velike Kladuše vozač je već 12 godina, te je kazao kako su njegove rute zemlje Evrope.

Pravimo krugove, Holandija, Francuska ili negdje drugo, vratimo se u petak. Većinom sam svaki petak kući i vikend provedem sa familijom. Kada su godišnji odmori, naravno slobodan sam – rekao je Karajić.

Dodao je da je obišao čitavu Evropu, osim Engleske. Tokom boravka u stranim zemljama kaže da može posjetiti gradove i prošetati se. Kaže da su drugi vozači uglavnom u industrijskim zonama, a on se “zadesi” u centru gradova.

Nije to neki idealan život, da je lak. Teško je. Hraniš se u kamionu, spavaš u kamionu, kupaš se na bezninskim pumpama. Nekad pojedeš negdje nešto. Ti si sam u kamionu. Sada sam pet dana na putu, a u kamionu provedem i dan i noć. Večeras stižem u Sloveniju u mjesto gdje mi je firma. Tu ću parkirati kamion i sjednem u automobil i idem kući. Sreća je što mi je blizu kuća, 100 kilometara je od ovog mjesta do Velike Kladuše – rekao je Karajić.

Na pitanje kako uspije provesti vrijeme s porodicom, kaže da kada dođe kući, maksimalno se posveti porodici.

Idemo negdje i družimo se maskimalno. Već u ponedjeljak ujutru idem ponovo na posao – kazao je.

Njegova supruga prihvatila je njegovu profesiju normalno.

Možda neko ko je dole, ne provede toliko vremena koliko ja provedem za ta dva dana sa porodicom. Ona je prihvatila to. Ili ćemo biti gladni ili moramo napraviti nešto u životu. Svi trpe pomalo i ja i ona i djeca, ali na neki način to sredimo. Idemo u Sarajevo, na Vlašić i na druga mjesta – rekao je Karajić.

Istakao je da je naporno voziti svaki dan kamion, ali dobra stvar je što nema uvijek iste rute. Nedavno je bio u Amsterdamu, a iduću sedmicu ide za Pariz. Svake sedmice je novi grad na mapi.Dobro živim, ali uvijek fali nešto. To ne možeš platiti novcem – rekao je on.

On radi autotransport za jednu kompaniju.

Na pitanje o saobraćajnim nesrećama kaže da je bilo dosta zabilježenih slučajeva na cesti, međutim, na svu sreću, on do sada nije imao nijedan udes.

Ističe da je radio i u vrijeme koronavirusa. Kaže da su maksimalno radili, a potom su dobili pet slobodnih dana.

Kad ideš na put nikad ne znaš da li ćeš doći kući više – izjavio je Karajić za portal “Avaza”. Hvala Bogu ja nisam imao. Mnogo bliskih prijatelja mi je poginulo u zadnjih 5-6 godina na evropskim cestama. Bilo je slučajeva da mi se kamion pokvari – rekao je Karajić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker