Omikron soj stigao i u Crnu Goru: Državljanin putovao letom na kojem je detektovan virus

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U daljem epidemiološkom nadzoru, kako su naveli iz IJZ, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom “biće detaljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom”

Detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj SARS-CoV-2, Omikron, od posebnog javnozdravstvenog značaja, utvrđena je sumnja na obolevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

– Dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku IJZCG, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolevanje od Omikron soja SARS-CoV-2 – navedeno je u saopštenju, prenosi Cdm.

Ističu da preko IHR komunikacionih kanala koje IJZCG ima sa međunarodnim partnerima, 3.12.2021. godine pristigla je informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao 26.11.2021. godine avionom na relaciji Johanezburg (Južnoafrička Republika)-Frankfurt (Njemačka) letom kojim je putovala na Omikron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba.

– Odmah nakon pristizanja informacije sprovedeno je detaljno epidemiološko istraživanjem kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2. Osoba je 30.11. 2021. godine dobila prve simptome, testirana je u jednoj privatnoj laboratoriji gde joj je utvrđen pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 i rešenjem sanitarnog inspektora ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju. Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati – dodaje se u saopštenju.

U daljem epidemiološkom nadzoru, kako su naveli iz IJZ, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom “biće detaljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom”.

– Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbegavati bilo kakav vid javnih okupljanja, voditi računa o higijeni ruku i obavezno se vakcinisati. Sve navedene mere su delotvorne i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa – zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex