Kosovo: Od petka policijski čas od 19 sati u sedam najugroženijih opština

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Najveći rizik je u opštinama crvene zone, koje prelaze 150 zaraženih u nedelju dana, a to je sedam opština – Priština, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Peć, Gnjilane i Južna Mitrovica

thumbs b c 9a156ae1c59e49ea4e19b1fbe080570a

{module Oglas 1 – 2020}

Premijer Kosova Avdullah Hoti najavio je da u petak stupaju na snagu nove stroge mere u cilju zaštite od širenja koronavirusa, koje predviđaju i uvođenje policijskog časa od 19 do 5 sati u sedam opština sa najvećim brojem zaraženih lica, javlja Anadolu Agency (AA)

Na konferenciji za novinare, Hoti je istakao da je poslednjih dana na Kosovu broj zaraženih koronavirusom, kao i smrtnih slučajeva u velikom porastu. On je naveo da je broj testiranja utrostručen, a da je dnevno bilo i po trećina pozitivih u odnosu na broj testiranih.

Hoti je naglasio da je imajući u vidu kapacitete kosovskog zdravstva odlučeno da se ovi trendovi što pre zaustave, kako bi zdravstveni radnici bili u mogućnosti da efikasno rade svoj posao i pružaju zdravstvenu negu bolesnima. U okviru predloženih mera, opštine su podeljene u tri zone – zelenu, žutu i crvenu u zavisnosti od broja zaraženih na 100.000 stanovnika za nedelju dana.

{module Oglas 0 – 2020}

Najveći rizik je u opštinama crvene zone, koje prelaze 150 zaraženih u nedelju dana, a to je sedam opština – Priština, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Peć, Gnjilane i Južna Mitrovica. Hoti je kazao da je u tim opštinama više od pola stanovništva i ekonomskih operatera na nivou zemlje.

“Dozvoljavamo ekonomske aktivnosti do 19 sati u skladu sa priručnikom za COVID-19. U 19 sati zavrata se svaka ekonomska aktivnost i uvodi se potpuno ograničenje kretanje građana u tim opštinama. Praktično, policijski čas traje od 19 sati. I drugo, zabranjuje se ulaz, i izlaz u tim opštinama od 19 do 5 sati ujutru”, kazao je Hoti.

Naveo je da se u opštinama koje su u zelenoj zoni u kojima je 75 inficiranih za nedelju dana, dozvoljava rad privrednih subjekata, kao i rad tržnih centara, hotelijerstva i ugostiteljstva od 5 do 20 sati. Ugostiteljstvo nakon 20 sati može da pruža samo usluge za poneti. Gradski prevoz i taxi moćiće da rade sa maksimalno 50 posto svojih kapaciteta.

U opštinama sa srednjim rizikom, u kojima je broj zaraženih od 75 do 150 stanovnika za nedelju dana, dozvoljeno će biti da ekonomski operateri, tržni centri, hotelijerstvo i ugostiteljstvo rade od 5 do 18 sati. Ugostiteljstvo nakon 20 sati može da pruža samo usluge za poneti. Gradski prevoz i taxi moćiće da rade sa maksimalno 50 posto svojih kapaciteta.

Kontrola mera će biti rigorozna, dok će univerzitesko obrazovanje potpuno preći na online nastavu. Škole će nastaviti da rade normalno, ali svaka pojedinačno odlučuje u zavisnosti od situacije da li treba da pređe na online nastavu. Ove mere će biti usvojene u toku dana na online sednici Vlade Kosova.

{module Oglas 2 – 2020}

Hoti je poručio da će kršenje mere biti kažnjavano.

“Ako prodavnica, restoran, tržni centar, preduzeće ili institucija, bilo ko, ne sprovodi ove mere Vlade i druge predviđene relevantnim zakonom o zaštiti od COVID-19 sankcije će biti zatvaranje tih preduzeća, na najmanje tri meseca. Nemamo drugog izbora. Prolazimo kroz najtežu situaciju u poslednjih 20 godina. Ova situacija kroz koju prolazimo može se uporediti samo sa ratom“, rekao je Hoti.

Prema podacima Nacionalnog instituta javnog zdravlja na Kosovu je trenutno aktivno zaraženo 8.253 lica, a broj stanovnika je oko dva miliona. Preminulo je 773 osoba od posledica COVID-19.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker