INTERVJU / Senad Hadžifejzović: Sa Vučićem sam odmerio snage

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sa Aleksandrom Vučićem odmerio je snage, kaže u razgovoru za Nova.rs Senad Hadžifejzović, bosanskohercegovački novinar i voditelj, vlasnik televizije Face TV, koji je uradio intervju sa predsednikom Srbije tokom njegove posete Sarajevu.

Ovaj intervju sa nestrpljenjem očekuje čitav region, a biće emitovan danas u 18 sati i 45 minuta. Naime, samo najava njihovog burnog razgovora u okviru kojeg je Hadžifejzović pitao Vučića, između ostalog i „Jesi li pucao na Sarajevo?!“, privukla je veliku pažnju i interesovanje publike.

Aleksandar Vučić često u gostovanjima preuzme ulogu voditelja, da li je to i sa Vama bio slučaj?

Da, sve mi se čini da sam ja njemu bio sagovornik…dozvolim gostima ponekad da sami diktiraju teme a ja ih “pratim”… Ovaj intervju je trebalo da bude kratka najava, od 10 minuta, tog velikog intervjua koji će ići uživo iz Beograda do 15.aprila, kako je obećao. Ipak, on sam je prešao tu granicu protokola, na moje iznenađenje, i kao što bi svaki novinar u toj situaciji rekao, ok, hajmo razgovarati kada već hoćeš, dok nas protokol ne prekine, i prekidali su nas diskretno nakon deset minuta, to se ne vidi na snimku, i prekinuli su nas nakon pola sata.

Koliko je teško razgovarati sa predsednikom Srbije?

To ću tek videti u Beogradu. Ovo je bilo klasično odmeravanje snaga, nemam sumnje, to mu je bio plan i cilj – ‘ajde da se malo vagamo… znam za te beogradske folove, ponekad ih, refleksno, i sam praktikujem.

Koje pitanje ga je posebno pogodilo?

Nekoliko pitanja… je li pucao na Sarajevo, zašto nije čestitao Dan nezavisnosti BiH, da li Dodik ruši njega ili on ruši Dodika… obično na takvim pitanjima uporno insistiram dok ne dobijem odgovor, na nekima sam stao jer, eto, čekam termin do 15.aprila, nadam se da će biti vrlo brzo.

Kakav je Vaš odnos sa Vučićem privatno?

Prvi put sam ga video uživo u životu. Pre dve godine sam ga javno, u mojoj emisiji, pozvao-prozvao na intervju jer je na nekoj televiziji za mene rekao da sam “navalentan novinar” i na moje iznenađenje nazvao me ujutru nakon emisije i tada obećao intervju. Navalentni novinar i navalentni predsednik, neprocenjivo!… Za ove dve godine smo razmenili nekoliko poruka, uvek s mojim pitanjem “Kada će intervju?”, svaki put je odgovorio da traži – očekuje povoljan momenat, i evo sada je javno potvrdio – do 15. aprila. Ne znam šta će se “povoljno” desiti do 15.aprila… Nikada ga nisam pre video, ali sam ga zapazio na početku rata kao mladog ratnog reportera televizije s Pala. Brzo je nestao s te televizije.

Šta Vam je rekao posle snimanja emisije?

“Jesmo li bili dosadni”? , to je rekao i onda ga je protokol i Dodik, koji ga je čekao da ga službeno isprati, jednostavno pokupio, odveo.

Zašto je Milorad Dodik bio ispred studia?

Zato što ga je zanimalo šta će Vučić reći o njemu i šta ću ga ja pitati o njemu (sve nešto razmišljam, da li je Dodik prisluškivao kroz vrata šta o njemu pričamo). Pitao sam, i pitaću opet. Mene više zanima zašto Vučić drži Dodika uz sebe. Dodik se, zbog sebe, plaši Vučića, znam sigurno da to nije tako idealan odnos kako obojica predstavljaju u javnosti… nema tu čuda, Beograd bira ko će voditi Srbe iz RS-a u BiH. Dodika zanima da li je još “aktuelan” i bitan za Srbiju. Ne verujem da Dodik voli Vučića, dapače… politika, interes-ok, privatno-ne.

Ima li nešto što ste hteli da pitate Vučića, a da niste stigli?

Ništa ja njega nisam pitao ono što bih ga pitao u tom velikom intervjuu. Dogovor njegovih savetnika i naših producenata je bio – 10 minuta, najava tog velikog intervjua i to je to… onda se Vučić sam otvorio i sve se pretvorilo u “odmeravanje snaga”. Siguran sam u to, svesno je to uradio, nametao teme i sam probio termin od 10 minuta. Nisam imao ništa protiv, koji bi novinar imao išta protiv – hajmo razgovarati, to je ionako koncept moje televizije Face i naše profesije.. Nijedno pitanje nisam imao ni pripremljeno, niti na umu, pa ni na kraj pameti! Mislio sam-ok, i ne treba mi deset minuta za najavu intervjua, dovoljno mi je par minuta za najavu-potvrdu intervjua, šta će mi uopšte deset minuta? Da ga deset puta pitam, jel’ sigurno taj intervju uživo ubrzo?!

Spada li intervju sa Vučićem u najteže ili najprovokativnije koje ste dosad radili?

Ovaj ne, taj u Beogradu koji čekamo biće težak, ali, hajmo razgovarati, bez mojih napisanih pitanja, bez papira, Face to Face (Fejs tu fejs- Licem u lice), kako inače radim.

Mislite li da bi svi novinari u Srbiji trebalo da razgovaraju sa njim kao i Vi, “bez dlake na jeziku”?

Pravilo naše profesije i jeste da pitamo, bez zadrške. Moji intervjui jesu nešto kao “teški-hard talk intervju”, ali mene više zanima da “otvorim” sagovornika nego li da ga napadnem, “ubijem, sameljem”… Ipak, gledaoci to često vide baš kao uništavanje sagovornika. Još gore, to i gosti tako dožive, ta neugodna pitanja, direktnost i onda više ne žele da dođu u studio.

Izetbegović nije bio u mom studiju više od četiri godine i rekao je našoj producentkinji “nikad više”, član Predsedništva Džaferović jednom i nikada više… Dodik, u proseku, svakih godinu i po pristane na razgovor, par puta je, vrlo ljut na mene i tražio intervju, i u pravom smislu te reči to je svaki put hard-teški-talk-intervju, bez papira i pripremljenih pitanja. Siguran sam da u Srbiji ima, itekako, novinara-novinarčuga koji bi Vučića propitali i bolje i jače od mene, pogotovu na domaćim “srpskim temama”, ali nemaju priliku.

Plaši li se Vučić novinara i njihovih pitanja, šta je Vaš utisak?

Mislim da ima predrasuda, mislim da previše razmišlja šta će ga novinar pitati, ali izgleda da je pedantan i da o svakom detalju vodi računa, bira televizije, ide “na siguricu” kako se kaže u Sarajevu… njegov “autoPR” je jednostavan ali efikasan – ne može svako do mene, biram… mislim da je ovim kratkim razgovorom razbio sebi te predrasude i da će naš veliki intervju zaista biti veliki, važan, bitan. Za tri naroda, dve zemlje i jedan region i sve narode bivše Jugoslavije… današnja Srbija i Vučić, ipak su “generatori” problema u regionu, mogu li biti “agregati” rešenja? (Nova S)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex