Crnogorci, svaka čast: Zbog Skadarskog duba mijenja se trasa novog puta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iz Danilovgrada stiže dobar primjer kako institucije u Crnoj Gori mogu da oslušnu glas građana i urade nešto na njihov zahtjev.

SDFGHJFVDCFVGB

{module Oglas 2 – 2020}

Tako su odlučile da sačuvaju jedno stablo starog hrasta – Skadarski dub pa će zbog njega promijeniti trasu novog puta Podgorica – Danilovgrad.

Ovo je, inače, jedina zakonom zaštićena vrsta hrasta u Crnoj Gori, može se naći samo na nekoliko lokaliteta u Crnoj Gori i nigdje više na svijetu, pišu Vijesti.

“Skadarski dub kao zaštićena i endemska vrsta je jako važan za Bjelopavlićku ravnicu, za sami Park prirode rijeka Zeta, sa tog biološkog stanovišta, jer predstavlja inkubator svoje vrste, on nam daje mogućnost da sakupljamo sa njega žirove i da ga na taj način spasimo, da ga vratimo u stabilnu vrstu koja nije ugrožena”,  kazao je ekolog Milan Mijajlović.

{module Oglas 1 – 2020}

bjelopavlićkoj ravnici ima manje od dvadesetak ovakvih stabala, ima ih i oko Skadarskog jezera i u delti rijeke Bojane.

Ukoliko uzmemo period unazad 1000 godina, čitavo ovo područje bilo je pokriveno ovom vrstom, to je bio gradijent, on je sačinjavao ogromne šume” kazao je Mihailo Jovićević  iz Crnogorskog društva ekologa.

Od nadležnih su stigle dobre vijesti – drvo neće biti posječeno.

Ekolozi poručuju da će nadležni, zaštitom ovog drveta, poslati snažnu poruku za podizanje ekološke svijesti građana.

{module Oglas 0 – 2020}

{source}<script type=”text/javascript” src=”//services.brid.tv/player/build/brid.min.js”></script><div id=”Brid_00882011″ class=”brid” itemprop=”video” itemscope itemtype=”http://schema.org/VideoObject”></div><script type=”text/javascript”> $bp(“Brid_00882011”, {“id”:”22923″,”width”:”629″,”height”:”353″,”video”:”646573″,”autoplay”:0,”shared”:true});</script>{/source}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker