Crna Gora zbog epidemije koronavirusa u pojedinim gradovima uvodi zabrane kretanja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zbog velikog broja zaraženih od ponedjeljka će u Nikšiću, Beranama i Andrijevici biti zabranjeno kretanje od 22 časa do pet ujutro, dok će ugostiteljski objekti biti zatvoreni

thumbs b c ed05f0abda3f9b75fdb50384fc4695a5

{module Oglas 1 – 2020}

Restriktivne mjere biće uvedene u pojednim gradovima u Crnoj Gori od ponedjeljka zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici odlučilo da uvede restriktivne mjere zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava. Navodi se da će od ponedjeljka u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, zbog velikog broja zaraženih, biti zabranjeno kretanje od 22 časa do pet ujutro dok će ugostiteljski objekti biti zatvoreni.

“Prema metodologiji Instituta za javno zdravlje osnova za donošenje odluka o restriktivnim mjerama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije. Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja mjeru rizika obolijevanja, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom s brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava se na 100.000 stanovnika”, navode u NKT-u.

{module Oglas 0 – 2020}

Pojašnjava se da u gradovima gdje je tokom dvije nedjelje stopa aktivnih slučajeva manja od 400, neće biti uvedene restriktivne mjere. U opštinama gdje je stopa između 400 i 799, biće uvedena zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 22 časa dok će najviše dvije osobe moći da sjede za jednim stolom uz obavezu striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar.

“U lokalnim samoupravama u kojima je stopa aktivnih slučajeva između 800 i 1.199 biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata kao i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. U lokalnim samoupravama u kojima je stopa veća od 1.200 uvodi se zabrana kretanja od 22 časa do pet sati ujutro. Najoštrije mjere od ponedjeljka će početi da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici”, navodi se.

Na današnjoj sjednici zaduženo je Ministarstvo prosvjete da do ponedjeljka 28. septembra utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine. Navodi se i da su nadležni inspekcijski organi zaduženi da do početka školske godine kontrolišu ispunjenost uslova za redovno pohađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera.

“Sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima NKT je odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina”, kazali su iz tog vladinog tijela. (AA)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker