Crkva iz dvorišta nane Fate Orlović će biti izmještena u centar Bratunca

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je Evropski sud za ljudska prava u oktobru 2019. godine konačno presudio da se ukloni crkva iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, Skupština općine Bratunac sada je donijela odluku da se crkva izmjesti u centar Bratunca.

iohziugul

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Naime, crkva će biti premještena na staro parkiralište preduzeća Vihor gdje će biti izgrađeno i spomen obilježje. Inače, crkva je ispražnjena u četvrtak ove sedmice te uskoro počinje njeno izmještanje.

Danas smo ispred kuće Fate Orlović, poznatije kao nana Fata, zatekli njenu kćerku Huriju Karić koja je došlo obići kuću. Kako kaže, njena majka proteklih mjeseci bila je kod druge kćerke u Americi, a sada boravi u Srebreniku.

Hurija nam priča da je Fata oduvijek očekivala pravdu, iako je njena borba trajala dvadeset godina.
{module Oglas 2019 – U članku 0}
“Sada je pravda na strani svih nas, Bosanaca i Hercegovaca. Ponosna sam što se ovo završilo normalno, putem pravde, kako i zaslužuje. Hvala svima koji su bili uz nas, našem prvom advokatu koji je bio uz nas, pa potom njegovom sinu koji je naslijedio slučaj i dočekao pravdu s nama”, kaže Karić.

Ona dodaje da su majku Fatu uvijek podržavali u svemu.

“Nas sedmero je izvela na pravi put i stoga uvijek idemo njenim stopama. Svako dijete treba podržavati svoje roditelje, porodicu i svoje korijene”, ističe Karić te poručuje da je pravda spora, ali dostižna.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, da crkva iz dvorišta Fate Orlović ne treba biti izmještena, Fatina kćerka kaže da “on ima pametnijih poslova kojima se treba baviti”.

“To je odluka Strazbura i on nema ništa s tim. Nema nikakve potrebe da se bavi objektom koji je sagrađen na našem imanju. Ima on i većih i važnijih poslova, ali njemu je običan objekat koji je istjerao ljude iz države važniji od drugih poslova. Neka se bavi onim čime mora i nek radi svoj posao”, kazala je Hurija.

Podsjećanja radi, Dodik je kazao kako kao političar smatra da se crkva ne treba izmjestiti iz dvorišta nane Fate.
{module Oglas 2019 – U članku 2}
“Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnim odnosima pa taman se radilo i o Evropskom sudu. Neka taj sud riješi pitanje Sjedić-Finci”, rekao je Dodik.

Inače, iz crkve u dvorištu nane Fate već su iznesene stvari, što je aktivnost koja prethodi izmještanju objekta.

(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.