Prijepolje / Ovde je džamija koja čuva najstariji Kur’an na Balkanu (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako dugačka samo 24 kilometra reka Mileševka koja izvire ispod planine Jadovnik u blizini Prijepolja nesvakidašnji je prirodni dragulj u čijem kanjonu se nalaze velike svetinje i bogato kulturno istorijsko nasleđe.

Ako vas put navede na jugozapad Srbije u divlji i surovi kanjon ove reke upoznaćete se sa izuzetnim lokalitetima i bogatsvom islamske kulture na našim prostorima. Smešteno ispod srednjovekovne tvrđave Mileševac nalazi se selo Hisardžik koje važi za jednu od najstarijih mahala na ovim prostorima.

– Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša – kažu meštani.

Rina

Na duh starih vremena ovde podseća stara kaldrma, kao i živopisna džamija o kojoj nema tačnih podataka o nastanku, ali je pomenuta u putopisima poznatog osmanskog putopisca Evlije Čelebije koji je tim krajem prošao daleke 1664. godine. Ono po čemu je posebna jeste da se u njoj čuva najstariji Kuran na Balkanu koji je star oko 400 godina.

– To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi. Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napsian pre četiri stotine godina – izjavili su ranije u Islamskoj zajednici u Prijepolju.

Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik. Ispred njega se vernici danas mole, a služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu.

Džamija u Hisardžiku nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom. (Rina, Srbija danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker