Jeste li znali? Najstariji Kur’an na Balkanu nalazi se u SANDŽAKU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Smještena na brdu iznad rijeke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima – selo Hisardžik. Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da ima nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod srpskog srednjovjekovenog utvrđenja Mileševac, je najstariji Kur’an na Balkanu, piše Rina.

“To je izuzetno rijedak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u cijelosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može vidjeti ni u jednoj drugoj knjizi”, rekao je glavni imam IZ u Prijepolju Nadir ef. Dacić.

Dugo se mislilo da je ovaj Kur’an star oko tri stoljeća, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napisan prije četiri stotine godina.

“Ova knjiga je 2005. godine poslana Narodnoj biblioteci gdje je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik, i ispred njega se vjernici mole i služit će i budućim pokoljenjima. Ovakav rijedak rukopis značajan je dio baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu”, kazao efendija Dacić.

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u 16. vijeku, nedavno je rekonstruisana, ali je zadržala svoj autentičan oblik.

Ovo je jedina carska džamija u Srbiji, izgrađena od bijelog kamena

Zbog nepristupačne geografske konfiguracije u njoj se molitva umjesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

Raport.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzo
Sandzo
25 dana ranije

Nije Kur’an, nego mushaf ljudi. Naucite vec jednom osnovne pojmove.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex