Prijepolje / „To je bio teror“: Slavojku mobingovao lekar, pa unapre

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prijepolje je početkom godine dobilo Zdravstveni centar koji je nastao spajanjem Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Novoformiranom ustanovom, nedavnom odlukom Vlade Srbije, kao vršilac dužnosti direktora, rukovodiće dr Zoran Drobnjak, dosadašnji v.d. direktor bolnice koji je prošle godine osuđen za mobing. Glavna sestra hirurgije, koja je trpela mobing od strane direktora, smatra da je odluka o njegovom imenovanju šamar, ne samo njoj već svim zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi.

Presudom Višeg suda u Užicu u januaru 2020.godine, usvojen je tužbeni zahtev tužilje Slavojke Planić, medicinske sestre koja je od dr Zorana Drobnjaka trpela zlostavljanje na radu od oktobra 2017.godine pa do podnošenja tužbe, 09.11.2018. Presuda je posle žalbe Zdravstvenog centra Užice, potvrđena i od strane Apelacionog suda u Kragujevcu, dok je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu odbacio vanredni pravni lek – reviziju na pravosnažnu sudsku odluku kao nedozvoljenu. Slavojka, posle svega, ne može da veruje da je dr Drobnjak postavljen na rukovodeće mesto novoformiranog zdravstvenog centra, što shvata kao njegovo unapređenje.

“Grozno se osećam, inače od njega imam strah koji je sada još veći. On ima još veća ovlašćenja i ko zna šta će da bude sa mnom jer u pitanju je opasna osoba. Da mi nije bilo suda i sudske zaštite, ja bih bila na ulici. Od jula 2017.do decembra 2018. kada sam podnela tužbu za mobing, pretrpela sam pakao. Nije poštovao hijerarhiju, pored načelnika mog odelje on je, pošto me je smenio sa mesta glavne sestre, direktno meni davao naređenja. Dnevno sam radial na tri različita radna mesta u tri različite ambulante. Nisam imala svoje radni mesto, ni sto ni kompijuter, samo običnu drvenu stolicu. To je bio teror, ja nisam noćima spavala, posle čitavog radng veka, doživela sam takva poniženja i maltretiranja što je za mene i moje kolege bilo nezamislivo”, priča za Nova.rs Slavojka Planić.

Slavojka Planić, koja je poslednjih 20 godina rada, provela na mestu glavne sestre Hiruškog odeljenja OB Prijepolje, kaže da je pored tužbe za mobing, protiv Zdravstvenog centra Užice a povodom posledica odluka i postupaka dr Drobljaka , podnela još pet tužbe. Prvi put 2017.godine, kada je dr Drobnjak, nekoliko meseci po dolasku na mesto vd direktora bolnice, nju i još sedam njenih koleginica smenio sa mesta glavnih sestara, njh pet podnelo je tužbu za poništaj Aneksa ugovora o radu.

“Mi smo se pre podnošenja tužbe obraćale poverenici za rodnu ravnopravnost, koja je direktoru izrekla javnu opomenu za činjenje diskriminacije, jer je između ostalog, kao razlog za našu smenu navodio godine starosti i druge detalje koji nisu dozvoljeni. Nas pet ga je tužilo, tri koleginice nisu smele, od kojih je jedna odmah napustila posao. Posle presude smo vraćene na radno mesto glavnih sestara, na kome sam ja ostala samo dva ipo meseca, direktor me je ponovo smenio. Ponovo sam tužila Zdravstveni centar, suđenje je trajalo dve godine, presuda je u martu doneta u moju korist ali čekam jer su se ponovo žalili Apelacionom sudu, trebalo bi u uskoro da se vratim na svoje radno mesto”, kaže Slavojka.

Advokat Boris Vasojević, koji je zastupao Slavojku i njene kolege, kaže da je do sada sud u Slavojkinu korist doneo šest presuda protiv Zdravstvenog centra Užice, po raznim osnovima. Postupak pokrenut  tužbom koju je podnela lično protiv dr Drobnjaka, za iznošenje neistina koje se tiču nje i njenog rada, je u toku.

“Presudom je utvrđeno da je Aneks ugovora o radu bio nezakonit pa je Zdravstveni centar Užice, OB Prijepolje izgubio ovaj parnični spor koji je pokrenula Slavojka i još njenih četvoro kolega. Slavojka je pokrenula i spor za nadoknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, koji je takođe dobila. Sud je u njenu korist presudio i u parničnom postupku za naknadu zarada, jer je u periodu nezakonite smene imala manja primanja. Posle presude za mobing sledi spor za poništaj rešenja jer je direktor protiv nje podneo disciplinski postupak gde joj je izrekao opomenu sa najavom otkaza ugovora o radu bez ponovnog upozorenja, sud je i ovog puta presudio u njenu korist. Kako je ponovo smenjena, pokrenut je ponovni postupak za poništaj Aneksa ugovora o radu, čekamo potvrdu Apelacionog suda jer se Zdravstveni centar, kao i u ostalim postupcima žalio višoj sudskoj instanci. Posle potvrde presude pokrenućemo novu parnicu za razliku zarada, jer Slavojka više od dve godine prima nižu zaradu na novom radnom mestu posle smene”, kaže za naš portal advokat Vasojević.

Dr Drobnjak, tokom poslednje dve nedelje, dva puta je odlagao da na ovu temu govori za Nova.rs dok kasnije nije odgovarao na pozive ni poruke.

Za mišljenje o ovom slučaju i koliko su Zdravstveni centar koštali svi sudski postupci, pitali smo direktora Zdravstvenog centra Užice koji je sve vreme bio krovna institucija OB Prijepolja ali i tužena strana u svim sudskim postupcima, koje je Zdravstveni centar izgubio.

“Ministarstvo je navelo da će za novooformljene zdravstvene centre, do formiranja privremenih organa, funkciju direktora vršiti dosadašnji direktori bolnica, nisu postavljeni imenom i prezimenom ali to će se ubrzo rešiti. Što se troškova tiče, ne znam koliko je to tačno ali pošto je dr Drobnjak u pitanju onda on lično u najvećem broju slučajeva i snosi materijalne troškove. Kako su oni u postupku odvajanja, nemam precizne informacije”, odgovorio nam je dr Miloš Božović.

Advokat Boris Vasojević kaže da po osnovu dosadašnjih sporova,  Zdravstveni centar Užice na ime svih troškova i novčanih naknada štete i kamata, po pravosnažno okončanim sporovima, treba da isplati više od million dinara. Već dve godine, zbog konstantne blokade računa Zdravstvenog centra, nije isplaćen ni jedan jedini dinar.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker