Prijepolje – Djeca dobila na poklon dva jareta, a sada njihovo stado broji preko 60 grla alpino koza

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada, kao kod ove porodice, sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan

Sedmočlana porodica Fazlić iz Mileševa kod prijepolja sasvim slučajno je počela da se bavi stočarstvom. Sve je počelo kada su najmlađi članovi porodice dobili na poklon dva jareta. Jariće, za koje su se deca vezala, trebalo je hraniti, pa su roditelji odlučili da kupe kozu.

Turisti često svraćaju u njihov dom.

– Video je narod te koze i često su svraćali da pitaju imamo li kozjeg mleka, sira i surutke na prodaju. Mi smo ih vraćali sa odgovorom da nemamo i ne proizvodimo. Međutim, kada smo uvideli da kod nas svraća veliki broj ljudi upravo iz tog razloga, pomislili smo zašto da ne i naše stado proširili na još tri koze – kazala je za RINU Samira Fazlić.

Prirodno okruženje u blizini manastira Milešava u kom porodica živi idealno je za ispašu koza, kojima je trava osnovna hrana. Tako je porodica prelep poklon za decu pretvorila u izvor prihoda.

– Dosta više daju mleka, čak više i vitamina ima u ovoj zelenoj travi, zimi jedino što im dajemo malo sena, kukuruza i žita i pokazalo se da takav izbor hrane daje odlčan kvalitet kozjeg mleka. Kozje mleko je veoma hranljiva i kvalitetna namirnica, prepuna bitnih vitamina i minerala, a potražnja za njim je i dalje velika. Koliko god da pomuzemo, sve se proda – kaže Sanira.

Fazlići su hobi i zaljubljeništvo u kozarstvo i ljubav prema životinjama, ni ne sluteći, pretvorili u biznis, a sada njihovi obori broje preko 60 grla alpino sorte. Vredni domaćini su zaradu od prodatih proizvoda ulagali u opremu i gradnju novog muzilišta i staje.

– Sve što zaradimo ulažemo u unapređenje proizvodnje, u prostor gde će koze boraviti zimi, mlekar i u menahizme koji su nam neophodni za mužu. Sada imamo kapacitet muže da u istom trenutku pomuzemo 25 koza, ali planiramo da još više proširimo, a ujedno i sebi da olakšamo – kaže je Esed Fazlić.

Samira je brzo uvidela da je dobra zarada i od pravljenja mlečnih proizvoda, pa je zasukala rukave i upustila se u proizvodnju mladog sira i surutke i to od nevarenog mleka.

– Mleko dodatno prerađujemo, prosleđujemo na ceđenje i dok se nije ohladilo ja ga usirim. Takođe surutka ne provire jer nema potrebe, tako ne dobija bilo kakav šmek a nema ni bakterija, sve mora biti provereno – dodala je ona.

Kada, kao kod ove porodice, sloga kuću gradi, trijumf je zagarantovan. Tajna uspeha Fazlića je u tome što u ovom poslu učestvuuju svi, od najmlađih do najstarijih, a Samira je pokretačka snaga koja ih motiviše.

(Rina)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker