MEHONIĆ: Preko Fatihovog mosta islam je došao u Bosnu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Službenom glasniku Republike Srbije broj 108 od 16. novembra 2021. godine pod brojem 108/2021-14 objavljena je Odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća o tradicionalnom nazivu Fatihov most u naselju Šarampov u Prijepolju.

BNV je ovu odluku usvojilo na osnovu inicijative koju su predali 17. maja 2021. godine novinar Almir Mehonić i profesor Ferko Šantić.

Nakon usvajanja ove historijske inicijative njeni predlagači su prikupljeni materija dopunili i proširili te publikovali u knjigu “Na Limu ćuprija Fatihova“ u izdanju Dobre knjige.

Od prvih spominjanja u historijskim dokumentima pa sve do danas most na Limu u Prijepolju nazivan je Fatihovim mostom.

Među tim dokumentima najvažniji je onaj koji se nalazi u istanbulskom državnom arhivu, a u kojem je decidno navedeno da je sultan Mehmed II Fatih u Prijepolju podigao veliki most na Limu.

Ovaj most ima izuzetnu historijsku i simboličku vrijednost za Bošnjake jer je preko njega, odnosno Lima islam došao u Bosnu.

Jedini Fatihov most na Balkanu

Tim povodom razgovaramo sa novinarom Almirom Mehonićem, jednim od autora knjige.

“Zapravo ideja za knjigu je nastala nakon inicijative koju smo pokrenuli prof. Ferko Šantić i moja malenkost, a vezano je za utvrđivanje tradicionalnog naziva Fatihov most. O čemu se radi? U Srbiji postoje nacionalna vijeća manjinskih naroda koja su zadužena za pitanja kulturne autonomije. Po zakonu Bošnjačko nacionalno vijeće, kada su u pitanju Bošnjaci, može utvrditi tradicionalni naziv nekog lokaliteta ili toponima na bosanskom jeziku. Mi smo smatrali da je važno da se takva odluka donese u ovom konkretnom slučaju i da se sam naziv „Fatihov most“ ozvaniči i zaštiti. Što je BNV, na koncu, i učinilo”, kaže na Mehonić na početku razgovora za Preporod.info.

Kroz borbu za vraćanje historijskog imena ovaj most je dobio i svoju monografiju.

“Uz našu inicijativu, mi smo kao prilog dostavili i obiman materijal koji je tretirao pitanje historijske opravdanosti naziva Fatihov most. Smatrali smo da je šteta da takav materijal ostane samo u formi priloga i mi smo ga dodatno proširili, obogatili fotografijama i tako je nastala knjiga „Na Limu ćuprija Fatihova“, koja je zapravo svojevrsna historija ovog mosta”, pojašnjava Mehonić.

Mostovi su kroz historiju bili osnovni preduslov za komunikaciju među ljudima, trgovinu, putovanja, a spajali su kulture i civilizacije.

“Prijepoljski most na Limu je jedini most na Balkanu koji je urađen po direktnoj naredbi sultana Fatiha Hana. U vrijeme širenja Osmanske carevine prema zapadnim djelovima Balkana, odnosno Bosni, prostor Prijepolja i prostor središnjeg djela Sandžaka, našao se na pravcu kretanja osmanske vojske. Tada je na zahtjev osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha, u periodu 1463/65. godine, na rijeci Lim, u Prijepolju, podignut most velikih dimenzija.

Postoji više originalnih historijskih dokumenata, počev od XVI vijeka pa do danas, koji potvrđuju to da je sultan Mehmed Fatih graditelj prijepoljskog mosta na Limu. Kroz sve protekle vijekove taj most je bio više puta odnošen u velikim poplavama Lima ili oštećivan pri ratnim dešavanjima, bitkama. Nakon svega toga ovaj most je uvijek popravljan i obnavljan. Ni svi protekli vjekovi, ni sve poplave koje su odnosile gornji dio Fatihovog mosta, ni sva ratna rušenja, nisu uticala na to da naziv Fatihov most bude zaboravljen. Taj naziv živi i danas u narodnoj kolektivnoj svijesti stanovnika prijepoljskog kraja i Sandžaka uopšte”, dodaje Mehonić.

Most preko kojeg je islam došao u Bosnu

Fatihov most ima historijsku, kulturnu, turističku vrijednost ne samo za Prijepolje i Sandžak nego i za sve Bošnjake jer je preko ovog mosta sultan Fatih i islam došli u Bosnu.

“Od svih sultana, Bošnjaci su posebno vezani za Mehmeda II Hana. Postoji nekoliko razloga za to, ali možda dva ključna su što je to sultan koji je Bošnjacima donio islam, kao dominantnu religiju među našim narodom, a koja nas je kasnije u kulturološkom smislu dodatno oblikovala i obogatila. Upravo u tom pohodu Mehmeda Fatiha jeste začetak dolaska islama na ovim prostorima, a u sklopu toga nastao je i ovaj prijepoljski most. Možemo i figurativno se izraziti da je preko njega islam došao u naše krajeve”, smatra Mehonić.

Sultan Mehmed Fatih je poseban zbog osvajanja Carigrada, odnosno njegovog opisa u poznatom hadisu.

“Drugi razlog vezanosti za ovog sultana, posebno u ovom vjerujućem muslimanskom dijelu našeg naroda, a koji je dominantan, odnosi je za onu predaju u kojem Poslanik Muhamed a.s. najavljuje sultana Fatiha s riječima: “Divan li je vojskovođa koji će osvojiti Konstantinopolis (Istanbul) i divna li je njegova vojska!”. Upravo je taj divni vojskovođa i ta divna vojska prošla kroz Prijepolje i na tom mjestu izdala naredbu za gradnjom mosta, što predstavlja značajnu historijsku i kulturološku vrijednost. Nadamo se da će ubrzo sve ovo biti i dostupno ljudima koji prolaze pored tog mosta u vidu informativne table, slično kao kod mnogih historijskih spomenika”, dodaje Mehonić.

Izvor: Preporod.info

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
10 mjeseci ranije

Odnela je voda odavno fatihov most kao i fatihovu državu sa ovih prostora. Ako je uopšte i bio fatihov. Ovo je zemlja čuda gde azijatski tuđini, osvajači i okupatori dobijaju mostove. Jad i beda šta se radi

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker