Kako je naziv mosta podelio Bošnjake i Srbe u Prijepolju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na samom ulazu u Prijepolje, privodi se kraju rekonstrukcija mosta na Limu, koji je kroz dugu istoriju više puta bio rušen i obnavljan. Mada nikada nije imao status spomenika kulture, Bošnjaci su novom mostu, nezvanično, dali ime Fatihov most. Po sultanu Mehmedu Fatihu iz 15. veka. Inicijativu je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće, a ona je podelila stanovništvo u ovom gradu, odnosno Srbe i Bošnjake.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u decembru prošle godine uputilo je inicijativu opštini Prijepolje da kamena ploča koja govori o graditelju mosta iz 1909. godine, bude ugrađena u pomenuti most još u toku rekonstrukcije. Zahtev da se obnovljeni most u Prijepolju, preko reke Lim nazove Fatihov most, po Mehmedu II Osvajaču, pokrenuo je veliku polemiku u ovom mestu.

Od tog trenutka, tradicionalno dobri odnosi Bošnjaka i Srba, poljuljani su.

„Da li je izgradnja dva spomen obeležja Svetom Savi u centru Prijepolja, blizu Doma kulture bila provokacija. A u tom momentu za to nisu bili pitani Bošnjaci. I niko se tada nije ni bunio, niti je to neko smatrao provokacijom. A sad bi se ovo moglo smatrati remećenjem međunacionalnih odnosa, koji su inače dobri. Jer ta ploča je već bila tu“, kaže Nadir Dacić, glavni imam u Prijepolju, i član BNV.

Iz odbora Dveri u Prijepolju, kažu da im nije jasno zašto je pokrenuta ovakva inicijativa. Napominju da ovaj potez na društvenim mrežama već podelio mišljenja građana i da preti da naruši međuljudske odnose.

„Mi smo kategorično protiv ove inicijative i smatramo da to jeste provokacija. Jer, jedan od mostova i Prijepolju nazvati po osmanskom osvajaču Mehmedu II koji je poznat i po rušenju manastira Mileševe, za srpski narod je uvreda. Oseća se u narodu da je došlo do podele. Neke loše situacije. A nikome od nas to nije potrebno“, kaže Miroljub Bjelić iz odbora Dveri.

Ceo problem dodatno je svojom izjavom podgrejao i poslanik SNS Krsto Janjušević, koji je iz ovih krajeva.

„Težnja za slavljenjem osvajačke ideologije osmanskog carstva, ne predstavlja ništa drugo nego pokušaj da se unese razdor u miran život stanovnika Prijepolja“, izjavio je Janjušević.

U svojoj vekovnoj istoriji, ovaj most je često rušen u ratovima, ali i razaran od strane nabujalog Lima. Stanovnici Prijepolja ga uglavnom zovu Šarampovski most, po istoimenom naselju.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu kažu da nemaju podatke o graditelju mosta, kao i da on nije pod njihovom zaštitom. Međutim, podržali su inicijativu BNV da se na mostu postavi kamena ploča. Ali su naglasili da moraju da postave tablu sa proverenim istorijskim podacima“.

S druge strane, rukovodstvo opštine Prijepolje o celom događaju ćuti. Predsednik Vladimir Babić nije odgovarao na poruke i pozive koje smo mu uputili. A stanovnici ovog mesta kao da su zaboravili da radovi na mostu još uvek traju. A njegova sanacija počela je još pre tri godine. Od procenjenih 65 miliona, stiglo se do vrednosti radova od 216 miliona dinara. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker