BNV traži Fatihov most u Prijepolju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

O ovom predlogu, na prvom narednom zasedanju izjasniće se većnici BNV. U saopštenju koje je iz te institucije, danas, upućeno navodi se  da je pravni osnov za usvajanje predloga odluke „Zakon o nacionalnim većima nacionalnih manjina, u kojem je precizoirano da nacionalna veća utvrđuju tradicionalne nazive u mestima u kojima je u službenoj upotrebi jezik te nacionalne manjine“, ali i da su inicijativu „za utvrđivanje tradicionalnog naziva mosta“, nedavno, uputili prijepoljski i sandžački intelektualci.

Most je podignut u drugoj polovini 15 veka za vreme vladavine sultana Mehmeda II Fatiha i većina dokumenta potvrđuje da je, za vreme tog turskog vladara, podignut objekat pod nazivom „Veliki most“.

Rekonstrukcija kamenog mosta preko Lima je u toku. Radovi su počeli 1.februara 2018.godine i posle nepuna tri meseca su obustavljeni, jer se pokazalo da su oštećenja znatno veća od procenjenih.

Posle više od godinu dana raspisan je novi javni poziv za  izbor izvođača i posao su, ponovo, dobili stari izvođači: „Novi Pazar put“, „Jedinstvo“ iz Sevojna i beogradska firma „DB inženjering“, a kao podizvođač radova angažovano je prijepoljsko Preduzeće za puteve. Završetak radova dva puta je odlagan, za avgust i oktobar prošle godine i na kraju je rečeno 31.januar ove godine.

Radovi još traju, a od procenjenih 65 miliona dinara stiglo se do vrednosti radova od 216 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

Danas

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker