BNV – „Fatihov most“ za most u naselju Šarampovo u Prijepolju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno vijeće je danas održalo svoju 10. redovnu sjednicu na kojoj su vijećnici u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima potvrdili odluku Izvršnog odbora Vijeća kojom je utvrđen tradicionalni naziv „Fatihov most“ za most u naselju Šarampovo u Prijepolju.

Most u naselju Šarampov u opštini Prijepolje podignut je u 15. vijeku za vrijeme vladavine osmanskog sultana Mehmeda II Fatiha i većina historijskih dokumenata potvrđuju da je objekat u Prijepolju podigao osmanski sultan Mehmed II Fatih, od kada je poznat kao „Fatihov most“.

Također, na današnjoj sjednici su razmatrani i izvještaji o radu javnih ustanova čiji je osnivač Vijeće, Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, Fondacije „Memorijalni centar Hadžet“, Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ i Ustanove „Sandžačke igre“.

Izvještaji su usvojeni i ocijenjen je kao dobar rad ovih mladih ustanova koje je osnovalo Vijeće a sve sa ciljem ostvarivanja ravnopravnosti, očuvanje identiteta i razvijanja kulture Bošnjaka Sandžaka, u skladu sa Ustavom, zakonom i standardima Evropske unije.

Ustanove su osnovane krajem prošle godine i za to vrijeme vidljivi su rezultati u njihovom radu.

One predstavljaju novi vid organizovanja i partnerskom rada sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem što daje novu širinu u radu Vijeća.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker