Hodžić: Dokaze o podmićivanju birača i kupovini glasova predali smo policiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nosilac liste “Zajedno za Prijepolje” Esad Hodžić održao je konferenciju za novinare na temu – moguće neregularnosti, podmićivanje birača, kupovina glasova na predstojećim izborima.

esad hodzic 4 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“Ja mislim da je Prijepolje jedini grad koji je u ovom obimu neregularnosti i da u pijačnoj atmosferi pokušaja trgovine glasovima dočekuje izbore. Ja sam o tome govorio na završetku prošlih izbora, gde smo ukazivali da će Prijepolje biti u velikom problemu, pogotovu oni delovi koji su dozvolili da se naprave pijačne tezge na kojima se trgovalo glasovima”, rekao je Hodžić i naveo da i sada imaju sličnu situaciju.

“Sada imamo sličnu situaciju gde smo obilaskom teritorije opštine Prijepolje uvideli isti način i pokušaj da se građani podmite da bi dali svoj glas određenoj političkoj partiji. Samo je nejasno zašto i kako partije koje su bile na vlasti moraju opet da kupuju glasove”, kaže Hodžić i dodaje da su podnijeli ihformaciju i zahtjev da reaguje MUP.

“Mi smo danas podneli informaciju i zahtev za reagovanje Mupu gde smo naveli primere sa imenima i prezimenima lica koja su dolazila u određene kvartove i nudila novac. Naveli smo imena i prezimena lica kojima je nuđen novac i koji su svedoci tako da sada imamo konkretne dokaze i imena ljudi koji pokušavaju da podmićivanjem ostvare rezultate. Očekujemo reakciju MUP-a, državnih organa, reakciju koja je izostala 2016 godine. Vi znate da sam ja na Skupštini govorio o tome da postoji spisak , tabela u kojoj su evidentirana lica kod kojih su kupovani glasovi, koja je količina glasova i koja je količina novca. Tu tabelu i dan danas poseduju, ja sam onda pozvao državne organe da reaguju, a videli ste da je nekoliko puta na društvenim mrežama ta ista tabela publikovana , sve sa imenima i prezimenima”, rekao je Hodžić i dodao da su građani nezadovoljni izostankom reakcije državnih organa.

{module Oglas 0 – 2020}

“Građani su nezadovoljni izostankom reakcije državnih organa i zato danas želimo da ukažemo i onima koji kupuju i onima koji prodaju glasove da je to krivično djelo. Član Кrivičnog zakona 156 kaže da je onaj koji kupuje ili prodaje glasove učestvuje u primanju i davanju mita za dobijanje političkih glasova zarad neke političke stranke.To je krivično delo i umoljavam građane da ne dovedu sebe i svoje bližnje u problem koji se zove krivično delo. Možda građani i ne znaju da čine krivično delo jer se negde napravila atmosfera da je to legalno, da je legalno kupiti ili prodati glas i da je to sasvim normalno.To je kršenje Ustava, kršenje poretka, demokratije, uništavanje društva, a kao primer navodim nekog biznismena iz Rusije ili Nemačke. On donese ogromnu svotu novca i kupi pola Srbije i poslije toga vlada gradovima i državnim institucijama”, kaže Hodžić navodeći još jedan primer.

“Navodim primer iz jednog lista, mislim da su Vranjske novine u kojima piše da je aktivistkinji jedne političke organizacije iz Vranja D. N. određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je prekršila kupovinu glasova na jednom biračkom mestu u Vranju. Porparlol vranjskog tužilaštva Mirjana Luković Jović rekla je da je osumnjičenom licu posle saslušanja određen pritvor i da se sumnjiči da je počinila krivično delo davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem. Za to delo je zakonom predviđena novčana kazna do tri godine zatvora. Ovo je primer da je tužilaštvo reagovalo , ja se nadam da će toga biti i u drugim gradovima u Srbiji , a iskreno se nadam da u Prijepolju ovakvih primera neće biti i da će građani voditi računa”, rekao je Esad Hodžić, nosilac liste Zajedno za Prijepolje.

{module Oglas 2 – 2020}

Hodžić je istakao da svako ko proda glas nema pravo da očekuje posle od vlasti bilo šta, jer je glas prodao i pozvao državne organe da zaštite demokratiju.

“Ovom prilikom pozivam sve državne organe da zaštite ustavni poredak, da zaštite demokratiju, pozivam sve političke stranke da ne dovode svoje aktiviste i birače u situaciju da čine krivično djelo i da u duhu demokratije proteknu ovi izbori i da građani izaberu predstavnike u koje imaju poverenja da će Prijepolje izvesti iz ove krize. Nadam se da će se Prijepolje vratiti na ono mesto koje zaslužuje i nadam se da će ovoga puta građani to umeti da prepoznaju i da će 21. juna uveče već biti jasno da ova garnitura koja je sada na vlasti više nikada neće imati priliku da vrši vlast jer do ovoga do čega je došlo Prijepolje i mi svi, blago je reći da je katastrofa”, rekao je na КZN Esad Hodžić, nosilac liste Zajedno za Prijepolje.

Izvor: GZS i PP Media

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.