BNV: Vratiti bošnjačku zastavu na jarbole u Prijepolju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Bošnjačko nacionalno vijeće poziva opštinsku upravu u Prijepolju da poštuje zakone Republike Srbije i da pravilno ističe zastavu bošnjačkog naroda u Srbiji.
Osuđujemo postupak lokalnih prijepoljskih vlasti koje su tokom nedavne posjete predsjednika Republike uklonili bošnjačku nacionalnu zastavu sa jarbola ispred opštinske uprave i time grubo prekršili manjinske zakone i povrijedili nacionalna osjećanja Bošnjaka u Prijepolju i cijelom Sandžaku.
Podsjećamo da je zakonska obaveza lokalnih vlasti da istaknu zastavu nacionalne manjine čiji se jezik nalazi u službenoj upotrebi na teritoriji te jedinice lokalne samouprave.
Posebno zaprepašćuju i navodi da su zastave uklonjene i sa ostalih lokalnih ustanova i to po usmenom nalogu opštinskih vlasti u Prijepolju.
Bošnjačko nacionalno vijeće poziva vlasti u Prijepolju da u najkraćem mogućem roku vrate bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole svih lokalnih institucija i ustanova i time pokažu da su Bošnjaci, kao većinski narod u Prijepolju, jednaki u pravima sa pripadnicima drugih naroda.
Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem poziva i predstavnike bošnjačkih i sandžačkih stranaka u lokalnoj vlasti i parlamentu da reaguju na ovakve postupke i zaustave urušavanje prava bošnjačkog naroda u opštini Prijepolje.
Ukoliko se ovakva praksa nastavi, Bošnjačko nacionalno vijeće će zaštitu prava bošnjačke zajednice u Prijepolju tražiti putem pravosudnih institucija.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker