BNV: Vlast u Prijepolju diskriminiše Bošnjake

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) uputilo je pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković zbog ponašanja lokalne vlasti u Prijepolju prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je u toj opštini boravio 21. maja, a kako u saopštenju tvrdi nacionalni savet Bošnjaka, lokalna vlast je, sa jarbola ispred opštinske uprave i ostalih ustanova, uklonila bošnjačke nacionalne zajednice i na taj način „grubo prekršila manjinske zakone, povredila nacionalna osećanja Bošnjaka u Prijepolju i celem Sandćaku“. BNV smatra da je izvršen „akt diskriminacije“.

BNV je pozvalo vlast u Prijepolju da vrati bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole ispred lokalnih institucija i pokaže „da su Bošnjaci u Prijepolju jednaki u pravima sa pripadnicima drugih naroda“. Nacionalno veće Bošnjaka je zapretilo da će, ukoliko se zastave ne vrate na svoja mesta, zaštitu bošnjačkih prava u toj opštini tražiti pred sudom i međunarodnim organizacijama i institucijama.

U pritužbi poverenici za zaštitu ravnopravnosti, BNV je navelo da su, uklanjanjem bošnjačke nacionalne zastave sa opštinske uprave i lokalnih ustanova. Prekršene odredbe Ustava Srbije i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Pre desetak dana, saopštenjem slične sadržine oglasila se i SDA Sandžaka, koja  decenijama suvereno vlada BNV. Ta stranka je u prijepoljskom parlamentu opoziciona sa samo jednim odborničkim mandatom od 41, koliko broji Skupština opštine. Na drugoj je „široka koaliciona lepeza“, koalicija okupljena oko SNS, Sandžačka demokratska partija (SDP), Demokratska partija Sandžaka (DPS, Stranka Pravde i pomirenja (SPP) i grupa građana.

Prema podacima popisa stanovništva od 2011. Bošnjaci čine nešto više od 44 odsto stanovnika u prijepoljskoj opštini, u kojoj je u službenoj upotrebi i bosanski jezik i sve do pred dolazak predsednika Srbije, bošnjačke zastave su, u prethodnih desetak godina, bile istaknute na jarbolima ispred opštinske i zgrada ustanova. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker