Zukorlić tražio rješavanje pitanja izgradnje džamije u Novom Priboju – Brnabić obećala podršku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić zatražio je od Vlade Srbije da se uključi u rješavanje problema vezano za lokaciju za izgradnju džamije u Novom Priboju. Dodao da u tom dijelu Priboja ne postoji niti jedan vjerski objekat, da je predmet zadržan u Republičkoj direkcije za imovinu i čeka se saglasnost Vlade.

zukorlic brnaboci

{module Oglas 2019 – U članku 1}

– Moje pitanje se odnosi na grad Priboj, tačnije iz Islamske zajednice su me zamolili da vam se obratim sa pitanjem da li možemo računati na vašu pomoć vezano za rješenje problema lokacije za izgradnju džamije u Novome Priboju. Naime, taj predmet je godinama star i na niovu opštine Priboj od strane predsjednika opštine imamo veoma pozitivan stav kao i od strane narodnih poslanika iz Priboja, ali kako sam obaviješten predmet je došao do Republičke direkcije za imovinu i čeka se tu i saglasnost Vlade.

Od izuzetne važnosti bi bilo da se ovo pitanje što prije pozitivno riješi sa obzirom da u Priboju postoji džamija u starome gradu a u novom dijelu Priboja nemamo niti jedan vjerski objekat a u pitanju je veoma značajan broj pripadnika islamske zajednice a sa obzirom i na cjelokupni ambijent veoma pozitivnih međuetničkih i međukonfesionalnih odnosa u ovome gradu.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

 

Od ogromne važnosti bi bilo prije svega iz razloga što je to stvarna potreba vjernika ali i zbog same uloge Priboja i cjelokupne građanske zajednice u ovome gradu jer smo i tu imali puno pozitivnih primjera cjelokupnih odnosa ali bi podrška Vlade na ovoj temi bila od izuzetne važnosti, da momogućimo vjernica da krenu sa gradnjom što bi značilo još jedan podstek cijelokupnim i kulturološkim i političkim integracijama u ovoj sredini. Ja ću ovoga puta prijijeti još jednu poruku od Islamske zajednice, ovoga puta zahvalnost za to što je u okrilju ove Vlade, Direkcija za restituciju oduzete imovine donijela dva veoma važna rješenja za Islamsku zajednicu i poslije blokade koja je trajala godinama konačno smo dobili deblokadu i vraćena su dva veoma važna objekta: zgradu Islamskih ustanova i Stara novopazarska banja, dva velika vakufa što ima izuzetan značaj za međuvjerske i međunacionalne odnose.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala podršku.

– Ja bih trebala da budem u Priboju u prvoj polovini februara, tako da predlažem da imamo sastanak, da razgovaramo oko ovoga. Do tada ću ja provjeriti sa Republičkom direkcijom za imovinu o čemu se radi, dokle je stigao predmet, ako postoje neki problemi da ih riješimo, pa da dođem sa odgovorom u Priboj.

Dr. Zukorlić kazao da se raduje radosnim vijestima, te da očekuje pozitivan konačan odgovor.

– Siguran sam da se ovog trenutka građani Priboja, posebno nosioci odgovornosti u Islamskoj zajednici koji su najviše truda uložili na ovu temu raduju dok prate televizijski prenijos ove skupštine. Podvlačim, jako su važni ovi gesti, jer nekada ljudi koji su manje vjerujući možda i ne razumiju neposrednu takvu potrebu, ali evo vidite i vi kroz dešavanja u Crnoj Gori koliko su ta vjerska pitanja senzibilna i kada imamo pametne ljude u vlasti koji će to razumjeti i preduprijediti takve stvari, ali sa druge strane i pokazati primjerom, jer uvijek kada pokažete primjerom senzibiliteta prema različitosti, onda ostvarujete pretpostavku da možete i za svoj narod i za svoj etnos potraživati ono što je njihovo pravo.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Dr. Zukorlić ukazao i na crni talas nasilja u Novom Pazaru, gdje se posljednih dvadesetak dana desilo na desetine slučajeva napada i krvavih obračuna tokom kojih je došlo do ubistva i ranjavanja. Upitao šta su promišljanja Vlade u ovom pogledu?

– Ja bih u dopuni pitanja još skrenuo pažnju na sugestiju građana i nešto o čemu je javnost priličo upoznata. Zadnjih mjeseci imamo nekako pojačao nasilje u Novom Pazaru. Čak i broj ubistava u određenim ugostiteljskim objektima se povećao. Ja bih upitao Vladu: “Šta će Vlada preduzeti?”. Naravno, spremni smo i mi kao narodni poslanici i sa ostalim strukturama da se uključimo potpuno svjesni da pojave nasilja nisu one koje mogu da se rješavaju nekim aktom ili jednom političkom odlukom.

Mislim da su to stvari koje nam skrću pažnju da moramo pridati važnost takvim pojavama. Istina, riječ je o problematičnim ugostiteljskim objektima, poslije ponoći, alkohol i ostale poročne atmosfere koje tu imaju, ali je ovo nešto preko čega ne bismo mogli preći tek tako. Istina, ja sam na početku svojega mandata i ovdje i Vladi i skupštini predlagao formiranje jednog nacionalnog savjeta za borbu protiv nasilja. Mislim isto da i ovo u Novom Pazaru ne bi trebalo biti jedina tema, jer mi nasilje, kao što znate, u povremenoj eskalaciji u raznim strukturama od maloljetničkog, preko školskog do porodičnog i tako dalje i imamo određene potencijale koji set ime bave, ali mislim da nam fali koordinacija i moje bi pitanje s’ toga bilo: “Šta su promišljanja Vlade u ovom pogledu?”, rekao je dr. Zukorlić.

Predsjednica Vlade poručila da je Vlada napravila radnu grupu za borbu protiv nasilja u školama i da se aktivno radi na tome.

– Imali smo jedan sastanak, napravili smo konkretan plan aktivnosti koje ćemo preduzeti u narednih nekoliko nedjelja. Ja ću za narednih otprilike desetak dana sazvati još jedan sastanak te radne grupe, ali to se bavi samo nasiljem u porodici. Ministarstvo unutrašnjih poslova zaista dobro radi svoj posao, ima ozbiljne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i protiv nasilja. Kakva god percepcija bila ti brojevi su danas manji nego što su bili ikada ranije, tako da mislim da nema potrebe za još jednim radnim tijelom, ali ja ću zamoliti potpredsjednika Vlade ministra Stefanovića da pogledamo još jednom ovo o čemu vi pričate pa možemo da imamo i poseban sastanak na tu temu”, kazala je premijerka Ana Brnabić.

Dr. Zukorlić na kraju kazao da nije u pitanju formiranje još jednog radnog tijela, već pokretanje jedne šire kampanje kako bi se što efikasnije radilo na prevenciji nasilja.

https://www.youtube.com/watch?v=MLr5JzNKPco

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.