Muftija Dudić: Učinićemo sve da muslimani poštuju Srbiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

PRIBOJ – Muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevludin Dudić poručio je danas u Priboju da će ta verska zajednica učiniti sve da muslimani u ovom gradu i regionu poštuju državu Srbiju, jer, kako je kazao, mi drugu nemamo.

Dudić je obraćajući se građanima Priboja u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, poručio da verska zajednica i oni koji su, kako je kazao, u Božjoj službi na određeni način snose deo odgovornost za stanje do kojeg se došlo u Priboju, kada je reč o podignutim tenzijama u međunacionalnim odnosima.

“Čvrsto verujem da je predsednik Vučić ono što je rekao pred novinarima i ovde bilo od srca”, rekao je Dudić. Obraćajući se Vučiću, Dudić je primetio da je predsednik, doduše, navukao i određeni bes, jer, kako je kazao, “sve što obećate, vi i ispunite”.

“Budite ponosni zbog toga što ste više puteva napravili, nego svi oni u poslednjih 50 godina. Otvorili ste 12.500 radnih mesta i smatram da je od izuzetnog značaja”, rekao je Dudić i dodao da je sve to potencijal koji treba iskoristiti da mladež ovog kraja ne bi radila u tuđim fabrikama, već ovde u Priboju i Sandžaku, u Srbiji.

Obraćajući se muslimanima u Priboju i ovom regionu, Dudić im je poručio da su najbolji među njima oni koji čine dobro drugim ljudima, a da su najgori, kako je kazao, oni koji drugim ljudima čine loše.

“Nastavite da poštujete generacije vernika koji će graditi a ne razvaljivati, voleti a ne mrzeti, koji će dobrim uzvraćati dobro…”, rekao je.

Poručio je da Islamska zajednica u Srbiji nikada od toga neće odustati i istakao da svako ima neku manjkavost, ali da jedni bez drugih ne možemo.

“Neka ovaj svet bude arena takmičenja, a na onom neka presuđuje Bog prema pravdi. Učinićemo sve da naši vernici u potpunosti poštuju ovu državu, jer drugu nemaju”, rekao je Dudić.

Izrazio je nadu i zahvalnost predsedniku Vučiću koji je omogućio da muslimani u Priboju grade džamiju.

Imperativ je da praštamo,da sarađujemo da pobedimo krizu

Vladika mileševski Atanasije poručio je danas, u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima lokalne samouprave i Islamske zajednice u Priboju, da je važna izgradnja puteva i fabrika, ali pre svega izgradnja čoveka i zajednice ljudi, pozivajući se na reči patrijarha Pavla da samo ako svi budemo sarađivali, bez obzira na razlike, možemo da pobedimo krizu.

Vladika je zahvalio predsedniku Srbije na dolasku u Priboj, dodajući da je današnji sastanak u tom gradu “dobro sabranje, sa dobrim namerama”.

Zahvalio je Vučiću što često govori o gradnji puteva, fabrika, jer je, kaže, očigledno da želi da u svakom pogledu taj prostor zemlje napreduje.

U tom smislu, zamolio je predsednika da se ubrza izgradnja puta od Prijepolja do manastira Mileševe, u susret obeležavanju jubileja 800 godina te srpske svetinje, kao i uređenje reke Mileševke.

Dobio je odgovor da se sa tim projektom malo kasni, da se ne bi prvo gradio put, koji bi se kasnije razbijao zbog kanalizacije, ali da će se svakako taj posao ubrzati, kako bi što pre bio završen.

“Ubrzajte i Ministarstvo ekologije, to smo obećali kada smo bili u Prijepolju, a nismo još odmakli”, rekao je Vučić, na šta je v.d. direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak rekao da će “biti za tri meseca”.

“Do Vidovdana, vladiko, ako bog da, biće završeno”, rekao je Vučić.

Vladika Atanasije, uz reči zahvalnosti, istakao je da je pored te izgradnje, važna pre svega izgradnja čoveka i zajednice ljudi.

“Radi se o izgradnji mira, čuvanju mira i sigurnosti. Mir i sigurnost su kvaliteti života bez kojih se ne može živeti, najviše je u tom pravcu svoje misli usmeravao i naš patrijarh Pavle”, rekao je vladika.

Podsetio je da je nekadašnji patrijarh Pavle govorio da mir zavisi od toga koliko smo ljudi, koristeći poređenje, koje je, kaže, svima blisko:

“Ako budemo ljudi, za sve nas na zemlji božjoj biće prostora, jer je zemlja božja dovoljno i široka i duga. Ako budemo neljudi, biće nam malo prostora i da nas je samo četvoro, kao što nas je bilo na početku roda ljudskog. Zato treba da budemo ljudi da bismo delili zemaljski prostor, da bude mesta za sve nas”, rekao je vladika.

On je poručio da je greh ono što nagriza čovečnost, a nemir je samo jedan oblik te deformisanosti.

Kako kaže, osnovni vidovi greha su zloba, mržnja, ubistva, klevete, kao i ozlobljenost, koja je u službi zla.

“Zato je imperativ da praštamo, da ne budemo zlopamtila, da nadilazimo sebe same, kao ličnosti i sve neprijatne pojave prošlosti. Nadilaziti ih da se ne bi ponavljale”, rekao je vladika i podsetio da je i sam Isus Hrist, kada su ga raspeli rekao – “oče oprosti im, ne znaju šta rade”.

Za kraj podsetio je i da je patrijarh Pavle govorio:

“Ako li budemo svi sarađivali u onome što je korisno, bez obzira koliko se razlikujemo u ideologijama, narodnostima, nacijama, veri, pobedićemo krizu/ Verujem da smo na dobrom putu da pobedimo krizu, slaveći Božić kako treba, koji je praznik mira. Neka bude i ovaj naš sastanak još jedan doprinos miru i slozi”, zaključio je vladika Atanasije.

(Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Enes
Enes
10 mjeseci ranije

Mudro govori muftija ,Allah te nagradio.

Tutinac
Tutinac
10 mjeseci ranije

Tutin je za Vučića!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker