PSI LUTALICE SEJU STRAH MEĐU GRAĐANIMA PRIBOJA, ALI I JEDU I BUDŽET: Za 3 godine isplaćeno 60 miliona dinara odštete

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Opština Priboj je u periodu od 2017. do 2020. godine na ime odštete po osnovu ujeda pasa lutalica isplatila oko 60 miliona dinara iz lokalnog budžeta, što je najveći iznos u grupi JLS koje ne organizuju zoohigijenu u delu postupanja sa napuštenim životinjama, navodi se u izveštaju državnog revizora.

Iako je u Strategiji rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Priboj koja je usvojena još 2014. godine definisano da je primarni cilj lokalne samouprave smanjenje populacije pasa lutalica i da je nosilac aktivnosti JKP Usluga, u okviru tog preduzeća do danas nije formirana zoohigijenska služba.

Opština nije obezbedila ni prihvatilište za napuštene životinje iako je se potpisivanjem Memoranduma o saradnji u cilju rešavanja problema pasa lutalica 2020. godine obavezala sa opštinama Prijepolje i Nova Varoš da će zajednički delovati u cilju efikasnijeg i racionalnijeg rešavanja ovog problema.

Po završenoj reviziji, državni revizor naložio je i određene mere koje bi opština Priboj trebala sprovesti ukoliko želi da stane u red lokalnih samouprava koje problem pasa lutalica rešavaju na human i efikasan način.

“Donet je zaključak da se u narednih 60 dana formira zoohigijena u okviru JKP Usluga. Mera, koja se pokazala kao izuzetno efikasna, a čiji će se puni efekti videti kroz narednih 3 do 5 godina, kako objašnjavaju predstavnici veterinarske struke, jeste program CNR – uhvati- vakciniši -steriliši-pusti koju je opština Priboj počela da sprovodi 2021. godine. Za ovaj program opština je prošle godine opredelila lokalnim budžetom 500.000.00 a ove godine će pojačati iznos na 2 miliona”, kaže načelnik Opštinske uprave Đorđe Dujović.

Od 2017. do 2020. godine, kako se navodi u izveštaju, zbog neaktivnosti inspekcijskih službi u ovoj oblasti, u Priboju nije izrečena nijedna kazna za neodgovorno ponašanje vlasnika pasa. I na ovu konstataciju revizora, preduzete su određene aktivnosti.

“I pored napora koje ove opština ulaže za iznalaženje adekvatne lokacije, nailazi se na veliki otpor građana koji ne žele da se u njihovoj blizini nalazi prihvatilište za napuštene životinje koje će lajati i remetiti njihov mir a drugi problem su tehnički i kadrovski kapaciteti”, kažu nadležni u Opštini Priboj.

Kurir.rs/RINA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Љиљана Ћуић
Љиљана Ћуић
9 mjeseci ranije

Човек је круна божијег стварања. Нико не сме људски живот, људско здравље и безбедност повређивати чудима пашчади. Пас мора бити везан или у затвореном простору
Исламски став: “Где улазе пси не улазе мелеки анђели”. “Сусрет са псом неутралише молитве”
Пси могу бити веома опасни.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker