Priboj – Nabujali Lim naneo velike količine otpada u Potpećko jezero (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

PRIBOJ – Plutajući otpad na reci višegodišnji je problem za pogranične opštine u limskoj dolini. Nedavni porast nivoa Lima iz pravca Crne Gore doneo je velike količine smeća na Potpećko jezero, kod Priboja.

Jačina rečne struje i količina nanešenog otpada uslovili su stvaranje svojevrsne deponije na lančanici u Potpećkom jezeru, s obzirom da prva u nizu, lančanica na Bistrici, nije mogla da spreči ovakav ishod.

„Vršili smo monitoring 20. novembra popodne i ničega nije bilo na jezeru. Sve je došlo iz pravca Crne Gore tokom 21. novembra. Deponija Stanjevina u Prijepolju je rekultivisana, pribojska deponija Duboko je daleko od reke“, kaže Siniša Laković iz Ekološkog udruženja Lim.

Iako na prvi pogled veći deo od oko 10 hiljada kubnih metara otpada čini plastična ambalaža, iz ekološkog udruženja Lim kažu da su iz vode vadili debla, kućne aparate, ali i uginule životinje. Procenjuju da se proces čišćenja može završiti tek za mesec dana.

„Imamo čamac sa raonikom, koji služi kao bager, čime otpad usmeravamo ka obali, a samim bagerima prihvatamo otpad i kasnije ga vozimo u deponiju Duboki potok. Sve ovo utiče na riblji fond i na ljude, ali šta da se radi. Boriti se moramo“, dodaje Laković.

Lančanica na Potpećkom jezeru zadržala je praktično sav otpad, s obzirom da nizvodno, prema gradu, nije bilo većih količina. Rešenje problema vidi se jedino u međudržavnom dogovoru Srbije i Crne Gore.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker